Ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς χαρακτήρισε αυτό της Siemens o βουλευτής Χανίων κ.Σήφης Βαλυράκης σε ομιλία του πριν από λίγο στη Βουλή.

«Όλα στο φως. Είναι το αίτημα των Ελλήνων πολιτών που ζητούν ελπίδα και διέξοδο από την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων καταλήγοντας.

Ολόκληρη η ομιλία του του κ.Βαλυράκη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η Ελλάδα δοκιμάζεται από βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά ταυτόχρονα από μια πρωτοφανή κρίση αξιών.

Το \”θέμα Siemens\” αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς. Η έκταση του στην Ελλάδα, αφορά τις διεθνείς σχέσεις, την άμυνα, την ασφάλεια, την υγεία, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές κλπ, και αναδεικνύει τη διαφθορά στην ελληνική διοίκηση, ως ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστημικό φαινόμενο, μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία.

Υπάρχει κατακραυγή και ανυποχώρητη απαίτηση του λαού για πλήρη διαφάνεια και κάθαρση.

Η εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens ανταποκρίθηκε με ένα ενιαίο πόρισμα και ανέδειξε το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και την ευθύνη της εταιρίας Siemens.

Προσδιόρισε την συνολική ζημιά του Δημοσίου. Έδωσε το νομικό πλαίσιο για τα πρόστιμα κατά της Siemens.

Εντόπισε την ανάγκη διερεύνησης συγκεκριμένων, μη παραγεγραμμένων ευθυνών πρώην Υπουργών.

Η Εξεταστική Επιτροπή πρότεινε την περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών για 12 συγκεκριμένα πρόσωπα πρώην Υπουργούς, για πράξεις ή παραλήψεις σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα της.

Κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ με τρεις επισημάνσεις και θα ολοκληρώσω με κάποιες προτάσεις.

Α Επισημάνσεις:
1) Τεράστιος όγκος δουλειάς:

Η Εξεταστική Επιτροπή με ελλιπή μέσα, οργάνωσε τη σχετική δικογραφία που πλησιάζει τις 1.000.000 σελίδες. (Κατάθεση σημειώματος η Εξεταστική Επιτροπή σε αριθμούς.).

2) Πεπραγμένα

Η Εξεταστική Επιτροπή εξάντλησε τις δυνατότητες της. Μετά από επίπονες προσπάθειες πολλών μηνών, αντιμετωπίζοντας συνεχείς αντιστάσεις, συνέταξε το πόρισμα της, που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, πληρότητα και αντικειμενικότητα.
Η Εξεταστική Επιτροπή συνέταξε 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές, για μια σειρά θέματα που αφορούσαν την υπόθεση Siemens (Κατάθεση Καταλόγου).
Η Εξεταστική Επιτροπή ξεκίνησε να διερευνά ένα σκάνδαλο διαπλοκής και διαφθοράς και ανέδειξε εγκληματική οργάνωση στο εσωτερικό και ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens και την αντικειμενική ευθύνη της εταιρίας. (Σημερινή ευθύνη Siemens Συμφωνία Χριστοοράκου)

3) Ζημιά – Πρόστιμα

Η Εξεταστική Επιτροπή προσδιόρισε ομόφωνα την συνολική ζημιά του δημοσίου σε 2 δις Ευρώ. Υπάρχει κανείς πατριώτης που το αμφισβητεί; Έχετε άλλη αξιόπιστη προσέγγιση;

Η Siemens πουλούσε για πολλά χρόνια σε νοσοκομεία, ιατρικά μηχανήματα με αποκλίσεις στις τιμές αγοράς και συντήρησης κατά 100% .

Το 1997 υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ ΟΣΕ και κοινοπραξιών με βασικό μέλος τη Siemens ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ για την κατασκευή τροχαίου υλικού. Οι περισσότερες συμβάσεις πληρώθηκαν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα.

Το C4I ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων με βασικό κατά 80% υπεργολάβο την Siemens πληρώθηκε 255 εκ. Ευρώ, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Η Προγραμματική Σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με την Siemens κόστισε 850 εκ. Ευρώ. Το 10% από αυτό το ποσό, διοχετεύτηκε σε λαδώματα. Η Price Waterhοuse & Coopers, διενέργησε κοστολογικό έλεγχο. Αυτή εμφανίζεται να υπολογίζει το περιθώριο κέρδους για τις ψηφιακές τηλεφωνικές παροχές του ΟΤΕ, συγκρίνοντας το, με το περιθώριο κέρδους της Siemens, στο λιανικό εμπόριο, των λευκών συσκευών της.
Μεγάλο θέμα είναι η επιβολή προστίμων, σε βάρος της \”Siemens\” γιατί αυτά δεν προχωρούν; Η Εξεταστική Επιτροπή με βάση την παραβίαση των κανόνων διαφάνειας και το οργανωμένο έγκλημα, έκανε ομόφωνη, πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση για πρόστιμα, από τον Νοέμβριο του 2010, στα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Υπάρχει ομόφωνη πρόταση επιβολής προστίμου σε βάρος της εταιρίας για την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπου προβλέπεται πρόστιμο που φθάνει μέχρι του 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της μητρικής Siemens και για 20 χρόνια. (Κατάθεση κειμένου για τα πρόστιμα.)

Είναι δίκαιο, αλλά και απαίτηση του λαού. Θέλομε Πίσω τα Λεφτά !!! Από την Siemens και από τα φυσικά πρόσωπα που ενέχονται στο σκάνδαλο.

Β ) Δικαιοσύνη

Η Εξεταστική Επιτροπή διαπίστωσε έλλειμμα στη διερεύνηση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών.
Υπάρχουν οι ομολογίες στελεχών της Siemens, η έκθεση της Debevoise & Plimpton και πλήρης δικαστική επιβεβαίωση για τις δωροδοκίες, σε Έλληνες αξιωματούχους. Σε δεδομένες, όμως, κινήσεις χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, δεν εντοπίσθηκαν μέχρι στιγμής οι τελικοί αποδέκτες. (κατάθεση Χριστοφοράκου – συγκεκριμένες καταβολές).

Οι αποδέκτες των «μαύρων χρημάτων» πρέπει να αναζητηθούν από τον κύκλο των πρόσωπων που αποφάσιζαν ή επηρέαζαν τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονταν με προμήθειες \”Siemens\” κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς την πλήρη διερεύνηση του ρόλου των γνωστών υπαλλήλων της \”Siemens\” που αποδειγμένα έκλειναν τις συμφωνίες, οργάνωναν τις \”ωφέλιμες πληρωμές\” και κινούσαν με το αζημίωτο, τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας. Όλοι αυτοί ανήκουν στην δικαιοδοσία της τακτικής δικαιοσύνης και την αρμοδιότητα των σημερινών ανακριτών. Καραβέλας, Χριστοφοράκος, Γεωργίου, Μαυρίδης κλπ

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2008 γίνεται συντονιστική συνάντηση στη Χάγη, στο πλαίσιο της Eurojust, για τα θέματα των δικαστικών συνδρομών που καθυστερούν. Ανακριτής και Εισαγγελέας δηλώνουν ότι θα τεθούν περιοριστικοί όροι για τον Μ. Χριστοφοράκο.
Αυτός όμως αναχωρεί ανενόχλητος και μάλιστα με αστυνομική συνοδεία από την Ελλάδα, στις 20 Μαΐου 2009, έξι ολόκληρους μήνες αργότερα.

Από τις αρχές του 2010 οι ανακριτές είχαν πλήρη γνώση της εγκληματικής οργάνωσης. (Κατάθεση επιστολής Jung προς εισαγγελέα Χατζίκο). Ο Junk δεν εκλήθη να καταθέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 8 μήνες αργότερα που αυτός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και αναχώρησε από την Ελλάδα.

Αν και προέκυπταν από την αρχή στοιχεία εμπλοκής μελών Κυβερνήσεων, στο σκάνδαλο οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίσθηκαν την υπόθεση, δεν απέστειλαν, «αμελλητί», όπως είχαν υποχρέωση, το φάκελο στη Βουλή.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν τουλάχιστον πειθαρχικές ευθύνες. Δεν είναι μόνο ο πρωτοδίκης ανακριτής που έχει ευθύνες. Ο εισαγγελέας π.χ. που κράτησε παράνομα την προκαταρκτική εξέταση για την Siemens από το 2005 και για τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει ευθύνη; Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που επόπτευε και καθοδηγούσε δεν έχει ευθύνη; Είναι όλοι ανεύθυνοι; Τι συμβαίνει τέλος πάντων;

Πότε είχε δίκιο η Δικαιοσύνη; Όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται ότι ο ανακριτής έκανε καλά τη δουλειά του, ή όταν η Εισαγγελία ασκεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση σε βάρος των στελεχών της Siemens;

Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους της μητρικής \”Siemens\” που ενέχονται στο οργανωμένο έγκλημα; Μετά τις 7 Σεπτεμβρίου που ασκήθηκε η ποινική δίωξη και για 8 ολόκληρους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Ούτε κατηγορητήρια συντάχθηκαν, ούτε εντάλματα για την «εγκληματική οργάνωση» εκδόθηκαν. Είναι απορίας άξιο, το ότι όλοι αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι και σήμερα στο απυρόβλητο.

Πάνω από 20 χρόνια συγκεκριμένοι δικαστές δεν βγάζουν αποτέλεσμα διερευνώντας τις αμαρτωλές συμβάσεις της \”Siemens\”. (Κατάθεση κειμένου για τα Βουλεύματα).

Η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε με πολύ προσεκτικό τρόπο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέστησε στους ανακριτές να μη λαμβάνουν υπόψη τους την Εξεταστική Επιτροπή. (Κατάθεση κειμένου).

Τα τελευταία έξι χρόνια, ποιος συγκαλύπτει: Δεν θα υπάρξει διαφάνεια στο σκάνδαλο; Δεν θα υπάρξει τιμωρία στους υπευθύνους; Θα συνεχισθεί η ατιμωρησία. Δεν θα υπάρξει κάθαρση στην τραγωδία;

Γ- Για την περαιτέρω διερεύνηση:

Κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα οι Βουλευτές των κομμάτων που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens αποφάσισαν και προτείνουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, μια πρόταση που θα πρέπει να γίνει δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής, υλοποιώντας έτσι τη θέλησή της για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Ταυτόχρονα θέλω να εκφράσω έκκληση και ευχή προς τη Δικαιοσύνη. Να περατωθεί γρήγορα η ανάκριση που αφορά την υπόθεση Siemens, διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας.

Στο Κοινοβούλιο, στο χώρο που εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία και στο όνομα του ελληνικού λαού, με το χέρι στην καρδιά και κατά συνείδηση, καλούμεθα όλοι να κάνομε το καθήκον μας.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Να επικρατήσει η διαφάνεια. Να προωθήσουμε ενέργειες και θεσμούς που να ενισχύουν και να επιβάλουν την διαφάνεια.

Όλα στο φως. Είναι το αίτημα των Ελλήνων πολιτών που ζητούν ελπίδα και διέξοδο από την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα και εκεί οφείλομε όλοι να ανταποκριθούμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook