Οι τιμές των βασικών αγαθών μπορεί να είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά το κόστος ζωής στη χώρα μας παραμένει ακριβότερο. Στο συμπέρασμα καταλήγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εξετάζοντας τα ευρήματα της τετραμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για το πραγματικό καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα συγκριτικά με το τι συμβαίνει σε Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα μεταξύ των τεσσάρων εξεταζόμενων ως προς τις τιμές του καλαθιού με προϊόντα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, οι τιμές με ΦΠΑ στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 38,93 ευρώ και χωρίς ΦΠΑ στα 33,54 ευρώ, όταν στην Ισπανία είναι 0,26% και 5,84% ακριβότερες αντιστοίχως. Στη Γαλλία τα ίδια ποσά είναι κατά 24,95% και 32,36% υψηλότερα, ενώ στην Αγγλία κατά 30,45% και 40,37% ακριβότερα.

«Είναι σαφές ότι το εν λόγω ποσοτικό συμπέρασμα δεν είναι αμφισβητήσιμο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, αλλά προσθέτει πως «η συναγωγή ότι η μείωση των τιμών σημαίνει καλύτερο βιοτικό επίπεδο είναι βεβιασμένη και παραπλανητική εάν δεν ληφθούν υπόψη και κάποιοι άλλοι παράγοντες».

Επισημαίνει, δε, ότι «μόνο εάν τα στοιχεία αυτά συνεξεταστούν με το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα, σε σύγκριση πάντοτε με τις υπόλοιπες υπό μελέτη χώρες, μπορεί να περιγραφεί και το κυριότερο να ερμηνευθεί ασφαλέστερα το καλάθι της νοικοκυράς».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ παραθέτει τα στοιχεία για τους κατώτατους και μέσους μισθούς σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες. Στην Ελλάδα ο μηνιαίος κατώτατος μισθός βάσει των στοιχείων της Εurostat για τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 684 ευρώ, ενώ στην Ισπανία ήταν 753 ευρώ, στη Γαλλία 1.445 ευρώ και στην Αγγλία 1.217 ευρώ. Επίσης, ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφωνόταν τον Ιανουάριο του 2014 στα 818 ευρώ, στην Ισπανία στα 2.019 ευρώ, στη Γαλλία στα 2.651 ευρώ και στην Αγγλία στα 2.504 ευρώ.

«Αυτό που έχει ουσιαστική σημασία δεν είναι τόσο η απόλυτη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων, αλλά η μέση τιμή του καλαθιού συγκριτικά με τον αντίστοιχο μισθό σε κάθε χώρα (σχετική τιμή καλαθιού)» υποστηρίζει η ΕΣΕΕ. Και σημειώνει ότι η ύφεση και η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα έχουν συρρικνώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αμοιβές στη χώρα μας με αποτέλεσμα «η δυνατότητα αγοράς ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων να έχει πληγεί με ιδιαίτερη ένταση».

Μάλιστα, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η δυσχέρεια αγοράς του τυπικού καλαθιού προϊόντων (το ποσοστό του κατώτατου μισθού που απαιτείται για αγορά ενός καλαθιού είναι μεγαλύτερο στη χώρα μας) διογκώνεται αν ληφθεί υπόψη πως ο συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα (βασικά αγαθά-αγαθά με ανελαστική ζήτηση) είναι σημαντικά υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με όλες τις υπό εξέταση χώρες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ισχύει ΦΠΑ 13% ή 23% για αναψυκτικά και χυμούς έναντι των φορολογικών συντελεστών 10% και 5,5% στη Γαλλία, 10% και 4% στην Ισπανία και 0% στην Αγγλία.

«Συνεπώς, η ελαφρώς χαμηλότερη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων στην Ελλάδα δεν αντισταθμίζει τις πολύ χαμηλότερες κατώτατες και μέσες αμοιβές στην οικονομία, καθώς ο καταναλωτής – νοικοκυριό στην Ελλάδα δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό των αμοιβών του για την προμήθεια του ίδιου καλαθιού προϊόντων συγκριτικά με τους καταναλωτές των άλλων χωρών» αναφέρει η ΕΣΕΕ σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Συνομοσπονδία θεωρεί «αυτονόητο ότι θα πρέπει να σταματήσει η καθοδική πορεία των μισθών στη χώρα μας για να αναταχθεί επιτέλους η κατανάλωση».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook