Καθαρά Δευτέρα προ των πυλών και ακολούθως Σαρακοστή, μια χρονική περίοδος με τη δική της ξεχωριστή σημειολογία στη ζωή των Ελλήνων που πάντα συνοδεύεται με νηστεία.

Οι Μύλοι Κρήτης προτείνουν και πλουτίζουν το τραπέζι μας με επιλεγμένες συνταγές και γνήσιες γεύσεις. Γεύσεις μοναδικές με το αλεύρι και των Μύλων Κρήτης... το δικό σας μυστικό νοστιμιάς.

Αυτή τη φορά, στο τραπέζι μας βάζουμε, λαγάνα ολικής άλεσης και χαλβά νηστίσιμο:

Λαγάνα Ολικής Άλεσης



ΥΛΙΚΑ
Μίγμα για Ψωμί Ολικής Άλεσης Μύλοι Κρήτης: 250 γρ. (1/4 πακέτου)
Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί Μύλοι Κρήτης: 250 γρ. (1/4 πακέτου)
Νερό: 250 γρ. (1 φλιτζάνι)
Ελαιόλαδο: 10 γρ. (2 κουταλιές)
Ζάχαρη: 30 γρ. (2 κουταλιές)
Σουσάμι: 20 γρ. (2 κουταλιές)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.
  • Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Πατάμε κάθε μπάλα με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε δύο χοντρές πίτες.
  • Τις πατάμε με τα δάκτυλα σε διάφορα σημεία κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν λίγο ακόμα.
  • Ψήνουμε τις λαγάνες στους 2000C για 15-20 λεπτά.

Χαλβάς Νηστίσιμος



ΥΛΙΚΑ
Σιμιγδάλι Χονδρό : 200 γρ. (1 κούπα)
Νερό: 500 γρ. (2 κούπες)
Ζάχαρη: 460 γρ. (2 κούπες)
Ελαιόλαδο: 125 γρ. (1/2 κούπα)
Κουκουνάρια: 100 γρ. (1/2 κούπα)
Αμύγδαλα: 100 γρ. (3/5 κούπας)
Κανελογαρύφαλλα τριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τη μισή ζάχαρη με το νερό επί 5 λεπτά για να φτιάξουμε το σιρόπι.
  • Ψήνουμε με το λάδι το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια έως ότου ξανθύνουν. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το ζεστό σιρόπι. 
  • Ανακατεύουμε το χαλβά και τον βάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου απορροφηθεί τελείως το σιρόπι. 
  • Κατόπιν προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. 
  • Τον ανακατεύουμε μερικά λεπτά ακόμη σε σιγανή φωτιά, τον σκεπάζουμε με μία πετσέτα και όταν μισοκρυώσει τον αδειάζουμε σε φόρμα.