Ευρείας κλίμακας ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις αναταραχές στην Κριμαία της Ουκρανίας να βρίσκονται στο επίκεντρο των αναταραχών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες αναφέροντας ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,49% στις 6.708 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 3,44% στις 9.359 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-2,66% σημείωσε πτώση 2,66% στις 4.291 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 2,3% στις 330,36 μονάδες. Από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη οι 575 σημείωσαν απώλειες ενώ μόνο 19 ενισχύθηκαν.

Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη, αν και η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι «σχετικά περιορισμένη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με πολλή προσοχή γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρύτερο από τη νομισματική πολιτική, το οποίο όμως θα μπορούσε επίσης να έχει επίδραση στην οικονομία», κατέληξε ο Ντράγκι.

Οι ανησυχίες των αγορών κλιμακώθηκαν μετά και την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom, η οποία προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που της παρέχει μόλις ολοκληρωθεί το α\’ τετράμηνο του 2014. Η ανακοίνωση αυτή ελήφθη, από τους αναλυτές, ως ένα ακόμη μήνυμα ότι οι ρωσικές προθέσεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι είναι επιθετικές.

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Με απώλειες 5,4% έκλεισε η Societe Generale, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περσινό Απρίλιο. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η έκθεση της στη Ρωσία ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και στα 8,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του 12μηνου του 2013.

Απώλειες 6,6% και για την Nokian Renkaat, καθώς το 35% των εσόδων της προέρχεται από τη ρωσική κατανάλωση ελαστικών.

Πτώση 4,6% σημείωσε η Roche, η οποία ανακοίνωσε ότι η μονάδα Genentech, θα σταματήσει τη μελέτη για τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί κλινικά οφέλη.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook