Το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των 4.000 δημοτικών υπαλλήλων λόγω των εκλογικών περιορισμών που ίσχυαν έως σήμερα επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Εσωτερικών με νέο σχέδιο νόμου που ανήρτησε προς διαβούλευση την Παρασκευή -ημέρα συνάντησης των εκπροσώπων της Τρόικας με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της διαθεσιμότητας. Όπως προέκυψε από την συνάντηση, η Τρόικα πίεσε να καλυφθεί άμεσα ο στόχος των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, ο οποίος έπρεπε να είχε επιτευχθεί ήδη από το τέλος του 2013. 
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα από τις 18 Μαρτίου δεν ήταν δυνατόν να γίνουν απολύσεις ή προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, λόγω προεκλογικής περιόδου. Σε αυτούς τους περιορισμούς εξαιρούταν η ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, όμως δεν μπορούσαν να γίνουν απολύσεις ή προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου. 
Συγκεκριμένα οι περιορισμοί λόγω εκλογών περιόριζαν στους δύο μήνες τη δυνατότητα προσλήψεων εποχικού, κυρίως, προσωπικού, με αποτέλεσμα οι δήμοι που έχουν καθυστερήσει τις προσλήψεις ενόψει καλοκαιριού να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα αφορούν στους θερινούς μήνες.
Η πρόβλεψη οι δύο μήνες να μειωθούν στον ένα, ασκεί πίεση στους δημάρχους να προχωρήσουν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός που απομένει, των 4000 δημοτικών υπαλλήλων. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν πως στις αρχές Απριλίου θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία από την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα που θα ξεκαθαρίζουν το τοπία. Στην περίπτωση που δεν θα ικανοποιείται ο αριθμός των 4000 υπαλλήλων τότε μέχρι στις 18 Απριλίου θα υπάρχει η δυνατότητα των απολύσεων στις δημοτικές επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου, μέσω της διακοπής της χρηματοδότησης, οι οποίες δεν έχουν αποστείλει οικονομικά στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο δίνεται στους δημάρχους η δυνατότητα απολύσεων, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει λόγω προεκλογικής περιόδου. 
Το τελευταίο άρθρο του σχεδίου νόμου προβλέπει τα εξής: 
«Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (28/Α΄) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών».
Τέλος στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνεται εκ νέου η περίοδος αναστολής προσλήψεων και πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την περίοδο αναστολής λόγω των εθνικών εκλογών. Επιπροσθέτως, λόγω της άμεσης ανάγκης στελέχωσης των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης, ιδίως ενόψει των εποχικών θερινών αναγκών αλλά και με σκοπό την άμεση απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ειδικά για τις εκλογές του 2014 εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων και των προπαρασκευαστικών αυτών διαδικασιών οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται ιδίως για συμβασιούχους με αντικείμενο τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια κ.λπ.».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook