Η πρώτη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της νίκης της Ορθοδοξίας κατά των ποικίλων εχθρών της. Η εορτή καθιερώθηκε το 842 επί βασιλίσσης Θεοδώρας και του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Μεθοδίου του ομολογητού.
Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από ετών ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) και αποτελεί ευκαιρία προσευχής, πνευματικού προβληματισμού και διαπροσωπικής κοινωνίας. 
Την Κυριακή 9 Μαρτίου, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γωνιάς, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και τη λιτάνευση των εικόνων κατά το Βυζαντινό Τυπικό, θα ακολουθήσει εορταστική εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνο Β. Ζορμπά και με θέμα: 
«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΑΛΛΑΓΗ-ΑΛΛΟΙΩΣΗ-(ΕΠ)ΑΝΑΣΤΑΣΗ!»
Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στην εποχή των εικόνων και της εικονικής πραγματικότητας η βυζαντινή εικόνα κάνει τη δική της πρόταση παρακινώντας τον άνθρωπο να αναζητήσει την εμπειρία πνευματικής αλλαγής, σύμφωνα με το νόημα που έχει η αλλαγή αυτή στη βιβλική και την πατερική θεολογία. 
Πίσω από αυτή την αναζήτηση κρύβεται μια συγκεκριμένη άποψη που έχει ο άνθρωπος για τη ζωή και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαφυλάξει την αξία της. Κάθε εικόνα με τον τρόπο της λέει στον πιστό, που δεν αγαπάει ιδιαίτερα τους διανοητικούς ακροβατισμούς, ότι στην προσπάθειά του να αλλάξει ο ίδιος, όταν βέβαια δεν έχει βολευτεί μέσα στον κόσμο, δεν είναι ποτέ μόνος!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook