Δύο ήταν τελικά οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που έκαναν χρήση πλαστών πιστοποιητικών για να προσληφθούν, όπως είχε αποκαλύψει απο τις 20/1 το Flashnews.gr (δείτε εδώ).

Η μια περίπτωση εντοπίστηκε στον Δήμο Πλατανιά και η δεύτερη στον Δήμο Ηρακλείου, ενώ απο τους ελέγχους εντοπίστηκε και μια περίπτωση στον Δήμο Χανίων αλλά με μη προβλεπόμενα πιστοποιητικά.

Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που δόθηκε στην δημοσιότητα απο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

 

ΔΗΜΟΣ

Αριθμός δημοτικών αστυνομικών

Προταθείσες Ανακλήσεις

πλαστά

Μη προβλεπόμενα

ΠΛΑΤΑΝΙΑ

5

1

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

71

1

 

ΧΑΝΙΩΝ

60

 

1

ΣΥΝΟΛΟ

 

2

1


Συνολικά εκατόν πενήντα έξι (156) περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν ή προσελήφθησαν χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις εντόπισε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που ολοκληρώθηκε. 

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από κοινή εντολή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν εβδομήντα τέσσερις (74) περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν, αλλά και ογδόντα δύο (82) περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών ο οποίοι προσελήφθησαν είτε χωρίς να διαθέτουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού. Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ, προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν στην ανάκληση των εν λόγω διορισμών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερευνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εν λόγω υπαλλήλων, αλλά και των κατά περίπτωση διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις μη νόμιμες προσλήψεις.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανακληθεί, βάσει των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ, 68 διορισμοί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακληθούν και οι υπόλοιποι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές. 

Επισημαίνεται, ότι ο διενεργούμενος έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των 3.530 πρώην δημοτικών αστυνόμων σε 178 Δήμους της χώρας και ελέγχθηκαν 12.377 υποβληθέντα δικαιολογητικά (απολυτήρια Λυκείου, πτυχία Πανεπιστημίου, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, διπλώματα οδήγησης. πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιστοποιητικά εντοπιότητας) που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ, δήλωσε σχετικά:

«Η ολοκλήρωση από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του ελέγχου γνησιότητας των υποβληθέντων δικαιολογητικών των 3.500 πρώην δημοτικών αστυνομικών έδειξε ότι 156 εξ αυτών προσελήφθησαν χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διαδικασίες. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στέφεται με επιτυχία μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά, επίσης, που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι απόλυτα προσηλωμένο στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην δημόσια διοίκηση. Αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από τις λοιπές ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ».

Οι ανωτέρω διαπιστωμένες περιπτώσεις παράνομων προσλήψεων λόγω υποβολής πλαστών ή μη προβλεπόμενων δικαιολογητικών, κατανέμονται ως εξής:

1.      ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΔΗΜΟΣ

Αριθμός δημοτικών αστυνομικών

Προταθείσες Ανακλήσεις

πλαστά

μη προβλεπόμενα

ΑΘΗΝΑΙΩΝ

1030

20

24

ΑΧΑΡΝΩΝ

26

1

5

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

22

3

1

ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ

18

1

 

ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

15

2

1

ΠΑΛΛΗΝΗΣ

8

1

1

ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

28

1

3

ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

4

1

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

7

1

 

ΑΙΓΙΝΑΣ

10

1

2

ΓΛΥΦΑΔΑΣ

28

1

2

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

3

2

 

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

8

2

 

ΠΕΙΡΑΙΑ

106

2

1

ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

42

2

 

ΦΥΛΗΣ

25

1

 

ΚΗΦΙΣΙΑΣ

41

1

 

ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

12

1

 

ΔΙΟΝΥΣΟΥ

14

 

2

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

15

 

1

ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

24

 

2

ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

14

 

1

ΜΑΡΑΘΩΝΑ

15

 

2

ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

18

 

2

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

42

 

2

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

2

 

1

ΑΙΓΑΛΕΩ

36

 

1

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

14

1

 

ΒΥΡΩΝΑ

14

 

1

ΑΛΙΜΟΥ

11

 

1

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

16

 

1

ΣΥΝΟΛΟ

 

45

57

 

2.      ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 

ΔΗΜΟΣ

Αριθμός δημοτικών αστυνομικών

Προταθείσες Ανακλήσεις

πλαστά

μη προβλεπόμενα

 

 

ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

17

1

 

 

ΚΑΒΑΛΑΣ

51

 

1

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

1

1

 

 

3        ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΔΗΜΟΣ

Αριθμός  δημοτικών αστυνομικών

Προταθείσες Ανακλήσεις

πλαστά

μη προβλεπόμενα

ΚΟΖΑΝΗΣ

39

 

1

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

1

 

4        ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ:

 

ΔΗΜΟΣ

Αριθμός δημοτικών αστυνομικών

Προταθείσες Ανακλήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ