Ανοιχτά παραμένουν τα μεγάλα ζητήματα των εργασιακών και των τραπεζών μετά τη νέα, εξάωρη, διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε όμως ότι θεωρεί ότι θα υπάρξει μία θετική δήλωση προόδου.

Ως προς το σκέλος των εργασιακών, το ίδιος στέλεχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Τόνισε εξάλλου ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, κλείνοντας ουσιαστικά τα σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «μεγάλη πρόοδος» έχει υπάρξει στο θέμα των διαρθρωτικών μέτρων και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πλέον ότι η τρόικα θα αποδεχτεί τελικά τις ελληνικές προτάσεις για ζητήματα όπως εκείνο του γάλακτος.

Για τις τράπεζες, το ίδιο στέλεχος είπε ότι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως υπογράμμισε, ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη το ακραίο σενάριο της Blackrock, το οποίο ανεβάζει στα 9,4 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμα και τότε τα κεφαλαιακά αποθέματα του ΤΧΣ επαρκούν για να τις καλύψουν.

Σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι αυτές δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Σημείωσε δε ότι το Ταμείο θέτει το ζήτημα στην ατζέντα διεκδικώντας μελλοντικά ενεργό ρόλο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών.

Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα φορολογικ,ά δηλαδή στο νομοσχέδιο για τις διορθώσεις - ελαφρύνσεις σε πρόστιμα και άλλα θέματα, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «αναγκαστικά» μονομερώς.

Νέος κύκλος επαφών θα υπάρξει την Παρασκευή. Το μεσημέρι τους εκπροσώπους των δανειστών θα συναντήσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο.

Την Πέμπτη τελικά ο Γιάννης Βρούτσης δεν συναντήθηκε με την τρόικα, αλλά συνεργάστηκε επί δίωρο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

in.gr