Ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή επιδίκασε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου, στον πρώην δήμαρχο Γαζίου κ. Γιώργο Μαρκογιαννάκη, για την κατηγορία απιστίας αναφορικά με την υπόθεση της Κορακιάς.

Ο πρώην Δήμαρχος κρίθηκε ένοχος ωστόσο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας, ενώ ένοχοι κρίθηκαν επίσης  ο πρώην αντιδήμαρχος Γαζίου και ο πρώην πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Φόδελε για ψευδορκία στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο , στους οποίους επεβλήθηκε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή. Επιπλέον το δικαστήριο τους επέβαλλε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.

Τέλος,  αθώοι κρίθηκαν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στην απιστία του κ. Μαρκογιαννάκη.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά την παραχώρηση αγροτεμαχίου 465 στρεμμάτων στην περιοχή Κορακιά, σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί είχαν προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας την παραπάνω έκταση λόγω χρησικτησίας , και ο δήμος Γαζίου, δια της πληρεξούσιου δικηγόρου του, είχε ουσιαστικά αναγνωρίσει τα δικαιώματα τους πάνω στην έκταση αυτή, αφού είχε τέτοια προφορική εντολή . Έτσι , στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου αναγνωρίστηκε η συγκυριότητα των εναγόντων για την επίμαχη έκταση, η οποία όμως στην πραγματικότητα ανήκε στο δήμο Γαζίου.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του πρώην δημάρχου Γαζίου, ωστόσο, πρότεινε να αναγνωριστεί στον κ. Μαρκογιαννάκη το ελαφρυντικό της ελικρινούς μετάνοιας.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που φέρονται ως οι ιδιοκτήτες της "επίμαχης" έκτασης, η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους τόσο για την κατηγορία της ψευδορκίας, όσο και για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Πρωτόδικα το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε μεγάλη ζημία για τον δήμο Γαζίου, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της εν λόγω περιοχής.

Tον περασμένο Σεπτέμβριο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά είχε κρίνει ενόχους τον τότε δήμαρχο Γιώργο Μαρκογιαννάκη και τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της έκτασης. Είχε επιβάλλει στον μεν πρώην δήμαρχο ποινή φυλάκισης 7 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια, με το σκεπτικό ότι αντί να προστατεύσει τη δημοτική περιουσία, ζημίωσε-εν γνώσει του-κατά 10 εκ. ευρώ το δήμο Γαζίου. Στους δε ιδιοκτήτες 6 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 1 χρόνο.