Στα πλαίσια των δράσεων και των κινητοποιήσεων ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά καλεί τους δημότες του Δήμου σε μαζική συμμετοχή στην Παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στις 9 Μαρτίου 2014 και ώρα 12 το μεσημέρι στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας και αποφασίζει την επικαιροποίηση του από 28/01/2014 ψηφίσματος, το οποίο έχει ως ακολούθως:

“1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά δηλώνει την πλήρη και κάθετη αντίθεση του σε κάθε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

2. Υπογραμμίζει ότι η επιχειρούμενη εξουδετέρωση των χημικών όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το ''κλειστό'' θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη.

3. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ' επέκταση στη δημόσια υγεία. Οι επιπτώσεις δε αυτές δύναται να είναι βαρύτατες και να έχουν αντίκτυπο και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα στην οικονομία της χώρας μας καθώς την ώρα που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση, η επιχειρούμενη εξουδετέρωση των συριακών χημικών όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα και στον τουρισμό της, έναν από τους βασικότερους πυλώνες επαναφοράς της σε σταθερότητα και σε τροχιά ανάπτυξης, συμπαρασύροντας στην καταστροφή τον εμπορικό και αγροτικό – αλιευτικό τομέα της πατρίδας μας και του νησιού μας.

4. Επειδή η έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για το επιχειρούμενο σχέδιο και η παροχή εγγυήσεων για τη μέγιστη ασφάλεια από οποιονδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον αποτελούν αυτονόητα και αναφαίρετα δικαιώματα των πολιτών και επειδή έως σήμερα δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για την μέθοδο εξουδετέρωσης των χημικών όπλων και την τοξικότητα των υπολειμματικών ουσιών που θα εκλυθούν στον αέρα και την θάλασσα, η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά για την αποτροπή της επιχείρησης ή για την εξεύρεση άλλου τρόπου ή ελεγχόμενης περιοχής εξουδετέρωσης των συριακών χημικών όπλων, καθώς σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές απόψεις, η λύση της απόρριψης των αποβλήτων τους στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ασφαλής.

5. Τέλος, με ευθύνη της Ελλάδας και της Ε.Ε. και όπως αυτό υπαγορεύει η αρχή “ο Ρυπαίνων πληρώνει”, τα χημικά όπλα θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα που τα προμηθεύτηκε ή στη χώρα που τα παρήγαγε, η οποία θα διαθέτει και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την απενεργοποίηση ή την καταστροφή τους και όχι να απορριφθούν στο κέντρο της Μεσογείου μετατρέποντάς την σε “νεκροταφείο” επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων”.

Το παρόν να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο και να αποσταλεί στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, στους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Αμύνης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Εξωτερικών, Πολιτισμού & Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στους κ.κ. βουλευτές του νομού Χανίων, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον κ. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στον κ. Περιφερειάρχη Κρήτης, στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στο ΕΒΕΧ, στο ΤΕΕ, στο δικηγορικό σύλλογο Χανίων, στην ΠΕΔ Κρήτης και στην ΚΕΔΕ.