Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως μια παγκόσμια ημέρα γιορτής και προβληματισμού για τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα των γυναικών, στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και για τα εμπόδια που περιορίζουν τις ευκαιρίες των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Είναι λοιπόν η 8η Μαρτίου ημέρα στοχασμού για το πόσος δρόμος ακόμη πρέπει να διανυθεί, για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων μέσα από την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες μάθησης, την οικονομική ανεξαρτησία και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αλλά και πόσοι αγώνες απομένουν μέχρι να κατακτηθεί η πολυπόθητη ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου, ως Όμιλος Γυναικών που στις αρχές του έχει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τιμά κάθε χρόνο μια γυναικεία παρουσία που μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για την κοινωνία.
Για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, επέλεξε να τιμήσει μια ξεχωριστή γυναικεία προσωπικότητα την κ. Μαρίνα Καρέλλα, ζωγράφο και γλύπτρια διεθνούς φήμης, η οποία ταυτόχρονα επιτελεί ένα σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο για την προστασία του κακοποιημένου παιδιού.
Γεννημένη στην Αθήνα, από εύπορη αστική οικογένεια με νησιώτικες ρίζες, η κ. Καρέλλα μεγάλωσε κατά τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, σε ένα περιβάλλον με παραδοσιακές αξίες, αλλά και πολλά ερεθίσματα για την τέχνη και την καλαισθησία. Από μικρό κορίτσι ζωγράφιζε παντού, ακόμη και στους τοίχους του σπιτιού της και από πολύ μικρή, επέλεξε σε εποχές δύσκολες, να σπουδάσει καλές τέχνες στην Ελλάδα και το Παρίσι. Έγινε γρήγορα η αγαπημένη μαθήτρια του Τσαρούχη. Στα 21 της χρόνια ήταν ήδη επαγγελματίας έχοντας ασχοληθεί με σκηνογραφία και κοστούμια για τη Μαρία Κάλας στην Επίδαυρο και με σκηνικά θεάτρου του Δημήτρη Χορν. Παράλληλα αφοσιώνεται στη ζωγραφική χρησιμοποιώντας στοιχεία που αποπνέουν Ελλάδα , παράδοση και παρόν. Η αναγνώριση αρχίζει να έρχεται από το εξωτερικό. Εκθέσεις στο Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και αργότερα εγκατάσταση στο Παρίσι και μετέπειτα στη Νέα Υόρκη. Σιγά-σιγά η Τρίτη Διάσταση μπήκε στη ζωή της και η γλυπτική της επικεντρώθηκε στις πτυχώσεις και το λευκό. Σημαντική ώθηση στην καριέρα της έδωσε ο διάσημος γκαλερίστας της εποχής, ο Αλέξανδρος Ιόλας ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους σύγχρονους ξένους καλλιτέχνες και συλλέκτες έργων. Σιγά-σιγά, κινείται ανάμεσα σε διάφορες μορφές τέχνης, στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τα αντικείμενα και τα έπιπλα. Αντιμετωπίζει κάθε έργο της ως ιδιαίτερη οντότητα, το οποίο όμως αποπνέει μια ξεχωριστή αύρα που συνδέεται με διάφορες ιστορικές ταυτότητες, αρχαίες και σύγχρονες. Έχοντας ταξιδέψει πολύ στον κόσμο, τα έργα της συχνά ενώνουν στοιχεία από Ανατολή και Δύση, με την Ελλάδα ως κομβικό σημείο ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Η ζωή της στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ΄80 και η πρόσμιξη αμερικανών και ξένων καλλιτεχνών, απελευθερώνουν μέσα της νέες δυνάμεις και την κάνουν να σκεφθεί πιο έντονα για την ευρωπαϊκή της κληρονομιά. Στις διάφορες σειρές έργων της συχνά συνδυάζονται ανόμοια στοιχεία στο ίδιο έργο, ενώ οι πίνακές της, από το λευκό και τους «αχνούς» τόνους, γίνονται περίτεχνα χρωματικοί και τα γλυπτά της, από τις δυνατές αποχρώσεις του χρυσού και του μπλε περνούν στα χρώματα του πράσινου και του πορφυρού.
Η κ. Μαρίνα Καρέλλα εξακολουθεί να δημιουργεί αδιαλείπτως με περισσή ευαισθησία και να μετέχει σε εκθέσεις διεθνώς. 
Η ευαισθησία της αυτή δεν περιορίζεται βέβαια στο πεδίο της Τέχνης: βρίσκει την τέλεια έκφρασή της στην ΕΛΙΖΑ. Η ιστορία της ΕΛΙΖΑΣ είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού που τα φτερά του κόπηκαν στα 6 του χρόνια από κακοποίηση. Η υπόθεση αυτή το 1995 συγκλόνισε τη Νέα Υόρκη και ανέδειξε τις αδυναμίες της κοινωνίας και της πολιτείας. Στην Ελλάδα, η ιστορία της Ελίζας είναι η αφορμή για μια πρωτοβουλία δράσης: Η Μαρίνα Καρέλλα και ο σύζυγός της Πρίγκιπας Μιχαήλ, οι οποίοι είχαν αναλάβει την οικονομική στήριξη της Ελίζας στην Αμερική, ηγούνται πρωτοβουλίας το 2008 για την ίδρυση του μη-κερδοσκοπικού σωματείου ΕΛΙΖΑ, με στόχο να συμβάλλει στην προστασία των παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών. Δυστυχώς, τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνα: περισσότερα από 28000 παιδιά κακοποιούνται ή παραμελούνται κάθε χρόνο, ένα στα τρία σοβαρά κακοποιημένα ή/και παραμελημένα παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών, λιγότερες από μία στις δέκα σοβαρές περιπτώσεις καταγράφονται ενώ εννέα στις δέκα παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση.
Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, με Πρόεδρο και ψυχή του την κ. Μαρίνα Καρέλλα, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, λειτουργεί στην Αθήνα, τον Ξενώνα SOS ΕΛΙΖΑ όπου φιλοξενούνται κακοποιημένα βρέφη και νήπια, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία «Κέντρων Ημέρας Νηπίων & Βρεφών» με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και γονιών σε εποχή κρίσης και την πρόληψη της κακοποίησης. Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και ειδικές εκδόσεις στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων γονιών. Η λειτουργία του ΕΛΙΖΑ στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές από ιδιώτες, οργανισμούς, εταιρίες και έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, ενώ δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση.
Η κ. Μαρίνα Καρέλλα θα τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου για την πολυσχιδή προσωπικότητά της, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργανώνεται την Κυριακή 9 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι, στον Κήπο των Αισθήσεων, στις Μαλάδες Ηρακλείου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη δημιουργία του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης στο Ηράκλειο. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook