Πρωτοφανή ήταν τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Βουλή κατά την ψήφιση του άρθρου 30 του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά πρωτοφανής είναι και η απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να αποσύρει ένα ολόκληρο άρθρο, χωρίς να διευκρινιστεί το τι θα γίνει.
Σε ότι αφορά στην καταμέτρηση των ψήφων, το πρωί του Σαββάτου ο προεδρεύων στην Βουλή κατά την επίμαχη ψηφοφορία, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr διευκρίνησε τα εξής:

«Επρόκειτο για καθαρά θέμα ανθρώπινου λάθους καθώς όταν ζήτησα τον αριθμό των βουλευτών που απουσίαζαν – προφανώς λόγω φόρτου εργασίας – μου είπαν πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές ήταν 17 , ενώ στην πραγματικότητα ήταν 15. Έτσι με βάση αυτόν τον αριθμό ανακοίνωσα το αποτέλεσμα 126 υπερ έναντι 125 κατά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 126 υπερ έναντι 127 κατά».

Να σημειωθεί πως υπερ του άρθρου ψήφισαν οι 126 βουλευτές της ΝΔ και κατά οι 127 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, ενώ οι 14 της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν παρόντες.
Να σημειωθεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν μόνο το συγκεκριμένο.
Και είναι η πρώτη φορά που οι βουλευτές του κόμματος που συγκυβερνά, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζουν άρθρο κυβερνητικού νομοσχεδίου, όχι γιατί θίγονται δικαιώματα απειλείται η υγεία, η παιδεία ή η διαβίωση των πολιτών, αλλά επειδή ορίζεται η έδρα υπηρεσιών εκεί που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται, δηλαδή στα Χανιά αντί να μεταφερθεί στο Ηράκλειο.
Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε πως ο Υπουργός αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο και έως τώρα παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει.
Το άρθρο 30 , μετά από διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις θα αλλάξει και θα τεθεί και πάλι προς ψήφιση ή θα αποσυρθεί οριστικά και θα κατατεθεί αργότερα ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο ή ακόμη και ως Προεδρικό Διάταγμα;
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι \”διαπραγματεύσεις\” στοχεύουν στο «μοίρασμα» των εδρών στα Αστυνομικά μέγαρα Χανίων και Ηρακλείου και κυρίως στο ποια Περιφερειακή Διεύθυνση θα πάει στον έναν νομό και ποια στον άλλον.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις προκειμένου να γίνει στο Ηράκλειο η έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και στα Χανιά η έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (Τάξης) Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν πως ο λόγος είναι ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας θα έχει όλο το «ζουμί» της αστυνόμευσης, ενώ η Διεύθυνση Τάξης θα κάνει την «λάντζα».
Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, και θα πρέπει πριν από αυτή την ψήφιση να έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση.
Όπως και να είναι , οι πολίτες της Κρήτης παρακολουθούν άναυδοι κάποιους να προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία της κάθε οικογένειας, που έχουν πληγεί από νόμους που ψήφισαν οι ίδιοι που σήκωσαν τώρα το «λάβαρο της επανάστασης».
Για την ιστορία δείτε το άρθρο 30 που αποσύρθηκε.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Άρθρο 30

Γενική Διάρθρωση – Έδρα

1. Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες υπάγονται απευθείας στους Κλάδους Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, είναι:

α. η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες υπάγονται στον Κλάδο Τάξης,

β. οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες υπάγονται στον Κλάδο Ασφάλειας.

γ. Οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, τα Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τα Τμήματα Αλλοδαπών, τα Τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου και οι Υπηρεσίες Φύλαξης των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών, που υπάγονται στον Κλάδο Αλλοδαπών
και Προστασίας Συνόρων.

2. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν ως αποστολή, μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας, την άσκηση των αρμοδιοτήτων γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας και συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τις Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές, στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης εδρεύουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα και συγκροτούνται από την Επιτελική τους Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις που υπάγονται σε αυτές.

Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σ’ αυτές και εδρεύουν όπου και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας που λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

3. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας ασκούν, μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας, τις αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 17 παράγραφοι
7,8,9,10 και 11, 23 και 33 παράγραφοι 2 και 3 του παρόντος νόμου και συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τις Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές, στην εκπλήρωση και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες του Κλάδου Τάξης, της προηγούμενης παραγράφου.

4. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας και οι Διευθύνσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν Υπηρεσίες επιπέδου Υποδιεύθυνσης, Τμήματος και Σταθμού. Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών περιλαμβάνουν Υπηρεσίες επιπέδου Τμήματος και Σταθμού.
Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook