Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης, αφήνουν οι Αρχές της Μαλαισίας, αναφορικά με τα αίτια εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysian Airlines, που παραμένει αγνοούμενο από το βράδυ της Παρασκευής.

Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ανέκυψε μετά την ανακάλυψη ότι δύο δηλωμένοι επιβάτες, ένας Ιταλός και ένας Αυστριακός, τελικά δεν επιβιβάστηκαν στο αγνοούμενο αεροσκάφος, καθώς τα διαβατήριά τους έχουν κλαπεί. Σύμφωνα μάλιστα με το αυστριακό πρακτορείο APA, το διαβατήριο του αυστριακού πολίτη κλάπηκε πριν από δύο χρόνια, στην Ταϊλάνδη.

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αυστρία έχουν επιβεβαιώσει πως οι δύο επίμαχοι «επιβάτες» είναι ασφαλείς, γεγονός που υποδεικνύει πως τουλάχιστον δύο άτομα βρέθηκαν στην επίμαχη πτήση με πλαστά χαρτιά.

Μιλώντας στο CNN, αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον είναι ενήμερη για το ζήτημα με τα κλεμμένα διαβατήρια και ερευνά την υπόθεση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν τρομοκρατία.

Οι μαλαισιανές Αρχές διεμήνυσαν πως έχουν ελέγξει πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουπούρ, χωρίς να έχουν ακόμα εντοπίσει κάτι αξιοπερίεργο.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως είναι «πρόωρο» να καταλήξουμε σε οιοδήποτε συμπέρασμα ή να αποκλείσουμε κάποιο ενδεχόμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος δήλωσε λιτά: «Δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα».

Δεν υπαρχει καμία πληροφορία για κακοκαιρία στην περιοχή που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος, ενώ ο πιλότος είναι βετεράνος με 33ετή προϋπηρεσία και 18.365 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Ο πρώτος αξιωματικός είχε καταγράψει 2.763 ώρες στο πιλοτήριο.

Παράλληλα, το αεροπλάνο ήταν εφοδιασμένο με απόθεμα καυσίμων προκειμένου να πετάει για επιπλέον 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του δρομολογίου του.

Το Boeing 777 εκτελούσε την πτήση MH370 από Κουάλα Λουπούρ προς Πεκίνο, μεταφέροντας 227 επιβάτες (συν δύο νεογνά) και 12μελές πλήρωμα. Εξαφανίστηκε πάνω από τα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ανοικτά του Βιετνάμ, κατά τις 20:40 ώρα Ελλάδος, το βράδυ της Παρασκευής.

Έως τώρα, παρά τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια που να επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας τους φόβους για συντριβή του αεροσκάφους. Παρά ταύτα, η Πολεμική Αεροπορία του Βιετνάμ έχει εντοπίσει δύο πετρελαιοκηλίδες μήκους 9 έως 15 χιλιομέτρων, που συνάδουν με συντριβή εμπορικού αεροπλάνου.

Το αεροσκάφος είναι ένα δικινητήριο Boeing 777 (1995), ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μοντέλα μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, με καλό ιστορικό ασφάλειας, και μοναδικό έως τώρα δυστύχημα σε πτήση της Aseana στο Σαν Φρανσίσκο το 2013, με τρεις νεκρούς.

skai.gr