Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, εξαιτίας μιας νέας ουσίας που έχει εμφανιστεί σε πιάτσες τοξικομανών σε Αθήνα και Κρήτη.

Οπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr και αναφέρει και ρεπορτάζ της Espresso, συναγερμός έχει σημάνει από τον εντοπισμό ενός νέου θανατηφόρου ναρκωτικού, εκατό φορές πιο εθιστικού από την ηρωίνη και τη μορφίνη και πολύ πιο τοξικού, που θερίζει το τελευταίο διάστημα στα στέκια των τοξικομανών σε Αθήνα και Κρήτη όπου μάλιστα έχει διαπιστωθεί και επίσημα ο πρώτος θάνατος.

Πρόκειται για την φαιντανύλη, η οποία είναι φαρμακευτικό σκεύασμα και συγκεκριμένα ισχυρό ναρκωτικό αναλγητικό, το οποίο χορηγείται αυστηρά σε καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, όταν οι πόνοι έχουν γίνει αφόρητοι. Παράλληλα χρησιμοποιείται και ως αναισθητικό σε σοβαρά χειρουργεία.

Οπως αποκαλύπτουν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, η φαιντανύλη είναι πιο θανατηφόρα από την ηρωίνη.

Μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί στην Κρήτη, αν και υπήρχαν υποψίες πως κάποιοι – πρόσφατοι – θάνατοι τοξικομανών στο Ηράκλειο, οφείλοντο στην χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Το Νοέμβριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως είχε δημοσιεύσει το flashnews.gr (δείτε εδώ) συνελήφθη μια 46χρονη η οποία μόλις είχε κατέβει από το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά επειδή μετέφερε 40 γραμμάρια του θανατηφόρου ναρκωτικού.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό ενός τοξικομανούς έδειξαν πως ο θάνατός του οφειλόταν σε υπερβολική δόση φαιντανύλης.

Τι είναι η φαιντανύλη

Η διαδρομή της φαιντανύλης ξεκινάει από τις ΗΠΑ πριν από περίπου 40 χρόνια.

Είναι μια ναρκωτική ουσία που στην καθαρή της μορφή είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη και 50 φορές απο την ηρωίνη.

Η ανάμειξή της με ηρωίνη ή κοκαΐνη τής προσδίδει τον χαρακτηρισμό «βόμβας».

Στις παρενέργειές της, η απώλεια βάρους, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Το ισχυρότατο ναρκωτικό, που οι ειδικοί ονομάζουν και «ηρωίνη των φτωχών» λόγω της φθηνότερης τιμής της, έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2011, στην Θεσσαλονίκη και την είχαν φέρει Βούλγαροι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook