Τα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αμφισβητεί η τρόικα, προειδοποιώντας πως εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, πολλά ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τη ροή των συνταξιοδοτήσεων και τον χρόνο απονομής οριστικών συντάξεων. «Η διαπίστωση σόκαρε», γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως στο ΙΚΑ εκκρεμούν περίπου 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η οικονομική πραγματικότητα του ταμείου.

«Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις;» ρωτά η τρόικα.

Αμφισβητώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η τρόικα ζήτησε τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της τρύπας 380 εκατ. ευρώ ετησίως που θα δημιουργηθεί από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 από τον Ιούλιο. Επείγουσα κρίνεται επίσης η ανάγκη της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης του ΟΑΕΕ, στον οποίο επίσης εκκρεμεί αδιευκρίνιστος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα «κάρφωσε» τους υπουργούς, λέγοντας ότι δεν επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης που θα στους αυτοαπασχολούμενους που θα απέδιδε 600 εκατ. ευρώ φέτος.

in.gr