Κρίσιμες διεργασίες για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, με την ελληνική προεδρία της ΕΕ να έχει αυξημένες ευθύνες, καθώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωβουλής εντός της εβδομάδος, τότε η ενεργοποίηση του Ενιαίου Τραπεζικού Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) θα μετατεθεί για επτά τουλάχιστον μήνες.

Μέχρι την Πέμπτη οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για την ενεργοποίηση της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Το Ecofin και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία εντός της εβδομάδας, καθώς αν δεν το κάνουν , δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Απριλίου. Αποτέλεσμα θα είναι η βασική νομοθεσία να καθυστερήσει για επτά τουλάχιστον μήνες , ίσως και περισσότερο.

Αγκάθι αποτελεί το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF). Ο διακυβερνητικός χαρακτήρας της ξεχωριστής Συνθήκης γα τον SRF δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωβουλή, η οποία τον θεωρεί ως μη σύννομο. Επίσης, το Ecofin αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2013 το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης να προικοδοτηθεί με 55 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ο χρόνος αυτός να περιορισθεί στα τρία έτη.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας έχει ήδη από χθες στις Βρυξέλλες επαφές με αρμόδια στελέχη της ΕΕ και της Ευρωβουλής σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει πρόοδος η οποία θα αναγνωρισθεί τόσο από το αυριανό Ecofin, όσο και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεθαύριο, Τετάρτη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook