Ένοπλοι απήγαγαν δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσαν οι \”Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα\”, αναφέροντας ότι όσοι ευθύνονται για τις επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια \”μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις\”.

\”Οι δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία έχουν την ευθύνη για την τύχη αυτών των δημοσιογράφων\”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ.

\”Έχουμε θορυβηθεί από την σταθερή κλιμάκωση στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στην Κριμαία η οποία μετατρέπεται σε μια περιοχή ανομίας, ελεγχόμενη από ένοπλες ομάδες, η ανωνυμία των οποίων διασφαλίζει την ατιμωρησία τους\”, πρόσθεσε ακόμα ο Ντελουάρ.

Οι εντάσεις στην Κριμαία αυξάνονται μετά την ανακοίνωση για την επίσπευση του δημοψηφίσματος για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία, στις 16 Μαρτίου. Μέσα σε μία εβδομάδα, ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή, στην οποία βρίσκεται ο ρωσικός στόλος.

\”Η συχνότητα των σκόπιμων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και η λογοκρισία υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόθεση να μετατραπεί η περιοχή σε μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις και την πληροφόρηση\”, υπογράμμισε ο Ντελουάρ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Ολένα Μαξιμένκο, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ουκράινσκι Τίζντεν, εξαφανίστηκε την Κυριακή μαζί με την Κατερίνα Μπούτκο και την Αλεξάντρα Ριαζαντσέβα, δύο ακτιβίστριες που συμμετείχαν στο κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας και το οποίο στηρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. Τα ίχνη τους χάθηκαν αφότου στρατιώτες χωρίς διακριτικά είδαν τατουάζ υπέρ του κινήματος στο χέρι της μίας γυναίκας.

Ένας ακόμα δημοσιογράφος, ο Αλεξέι Μπικ του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Γκλάβκομ, ήταν παρών στο περιστατικό και συνελήφθη μαζί με τον οδηγό του, Γεβγέν Ράχνο, και τον φωτορεπόρτερ Όλες Κρόμπλιας. Ο Μπικ αφέθηκε ελεύθερος ενώ οι άλλοι δύο αγνοούνται.

enikos.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook