Οι ομοσπονδιακές Αρχές στις ΗΠΑ πρόκειται να ανοίξουν ένα από τα φράγματα του Μισισιπή στην πολιτεία της Λουιζιάνας για να χαμηλώσει η στάθμη των νερών και να αποτρέψουν τη πλημμύρα στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης και του Μπατόν Ρουζ.

Όπως ανέφερε το Μηχανικό του αμερικανικού Στρατού, θα ανοίξουν το απόγευμα του Σαββάτου (αργά το βράδυ στην Ελλάδα) το φράγμα Μοργάντσα ώστε να υπάρχει μικρότερη πίεση στα αναχώματα (levees) που βρίσκονται χαμηλότερα.

Σκοπός είναι η αποτροπή μίας πλημμύρας στη Νέα Ορλεάνη και το Μπατόν Ρουζ αλλά και η προστασία μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων κοντά στο δέλτα του Μισισιπή.Ωστόσο, από το άνοιγμα του φράγματος –για πρώτη φορά από το 1973– θα πλημμυρίσει μεγάλο μέρος από την κομητεία Κέιτζουν, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι 25.000 άνθρωποι και 10.000 κατοικίες κινδυνεύουν.

Πάνω από 7.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα βρεθούν κάτω από τα νερά τα οποία σε κάποια σημεία θα φτάσουν ακόμα και τα επτά μέτρα.

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή που θα κινδυνέψει περισσότερο στην Κέιτζουν έχουν ενισχύσει τα αναχώματα και έχουν απομακρυνθεί. Ετοιμάστηκαν ακόμη κέντρα για την φροντίδα όσων εγκατέλειψαν προσωρινά τις κατοικίες τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολιτείες κατά μήκος του Μισισσιπή αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα από την άνοδο της στάθμης μετά τον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε. Οι μηχανικοί του αμερικανικού στρατού κατέφυγαν στη λύση μίας ελεγχόμενης πλημμύρας παρτά τις καταστροφές που προκαλούνται για να αποφύγουν την ανεξέλεγκτη υπερχείλιση σε κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook