Δικηγόροι της Καθολικής Εκκλησίας της Αυστραλίας προσφέρθηκαν να διαγράψουν νομικά έξοδα ύψους μισού εκατομμυρίου δολαρίων αν ένας άνδρας που ισχυρίζεται πως -ως παιδί- έπεσε θύμα παιδόφιλων κληρικών, δεχόταν να μην κάνει έφεση σε δικαστική απόφαση.

Αυτό κατέθεσε ο Τζον Έλις στην Βασιλική Ερευνα που διερευνά τα σκάνδαλα παιδεραστίας δεκαετιών που τελέστηκαν από κληρικούς. Υποστήριξε ότι ουσιαστικά η Καθολική Εκκλησία αποδέχθηκε πως ο ίδιος έπεσε θύμα του ιερέα 'Αινταν Ντάγκαν αλλά όταν η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο οι δικηγόροι της εκκλησίας αμφισβήτησαν την εντιμότητά του.

Ο κ. Έλις έχασε τότε την υπόθεσή του γιατί το δικαστήριο έκρινε πως η Καθολική Εκκλησία δεν είχε νομική υπόσταση για να μηνυθεί. Ο ίδιος κατέθεσε πως μετά την απόφαση αυτή, οι δικηγόροι της Καθολικής Εκκλησίας του είπαν ότι θα διαγράψουν τα νομικά έξοδα ύψους μισού εκατομμυρίου δολαρίων -που έπρεπε να καλύψει ο ίδιος αφού έχασε την υπόθεση- αν δεχόταν να μην κάνει έφεση.

Υπενθυμίζεται πως, ο Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ είχε καταθέσει σε προηγούμενη έρευνα που διενήργησε κοινοβουλευτική επιτροπή πως επικρατούσε μια «κουλτούρα σιωπής» στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για την οποία ευθύνεται η ίδια.

newpost.gr