Απίθανη θεωρεί τη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές το 2012 ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας θα πρέπει να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, «από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή, παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει».

«Το πώς θα προχωρήσουμε», προσθέτει, «μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο επικεφαλής του Eurogroup απορρίπτει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού, όπως ξεκαθαρίζει, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

«Μέχρις αποδείξεως του εναντίου, επ� αόριστον δηλαδή, θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20 και ότι δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας», διευκρινίζει.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον ίδιο υποστηρίζει πως όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσει, «όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη». «Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση», συμπληρώνει.

Ο κ. Γιούνκερ στέλνει παράλληλα ένα μήνυμα προς τους επικριτές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα», αναφέρει.

«Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους», καταλήγει.

naftemporiki.gr