THN επέκταση του μέτρου των κατασχέσεων οφειλών εις χείρας τρίτων στους ενοικιαστές κατοικιών σχεδιάζει το Yπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει τα εισοδήματα ιδιοκτητών που χρωστούν και δεν ρυθμίζουν τις όφειλες τους προς το Δημόσιο.

Πρόκειται για το μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε εμπορικές επιχειρήσεις – προμηθευτές που χρωστούν στο Δημόσιο, με το Yπουργείο Οικονομικών να δεσμεύει τις πληρωμές των σούπερ μάρκετ προς τους συγκεκριμένους προμηθευτές.

Με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων το Yπουργείο Οικονομικών βάζει στο «στόχαστρο» και τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μισθωτές κατοικιών που καταβάλλουν ενοίκια σε οφειλέτες του Δημοσίου θα κληθούν με επιστολή από το Yπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν το τίμημα του ενοικίου σε λογαριασμό του Δημοσίου.

Οι ομάδες εργασίας που καταρτίζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής έχουν θέσει ήδη σε κίνηση διαδικασίες σε βάρος ιδιοκτητών που έχουν χρέη στην εφορία, για να μπορεί το κράτος να κατάσχει αρχικά τα ενοίκια που θα τους έδιναν οι ενοικιαστές και μελλοντικά να δεσμεύσει τα ίδια τα ακίνητα. Οι «κατασχέσεις μισθωμάτων εις χείρας ενοικιαστών», όπως θα ονομάζεται το συγκεκριμένο μέτρο, θα αναγκάζει τους ενοικιαστές να μην πληρώνουν τον ιδιοκτήτη αλλά να καταβάλλουν τα ενοίκια στο κράτος, ως αντιστάθμισμα για τα χρέη του ιδιοκτήτη.

Κατασχέσεις ακινήτων

Προ εκπλήξεως ενδέχεται να βρεθούν και οι οφειλέτες του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών τους. Η ομάδα απόδοσης παρακρατουμένων φόρων που συστάθηκε στο Yπουργείο Οικονομικών και επεξεργάζεται στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, προτείνει να σταματά η διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η ομάδα εισηγείται, σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι στο Ε9 του οφειλέτη υπάρχουν ακίνητα των οποίων η αξία καλύπτει την οφειλή, η ΔΟΥ να καλεί τον φορολογούμενο να πληρώσει ολόκληρο το χρέος του, έστω και αν βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων

Την ίδια ώρα το Yπουργείο Oικονομικών ανησυχεί και για τη «φούσκα» που διαμορφώνεται από την αδυναμία πολλών ενοικιαστών να καταβάλουν τα μισθώματα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Η κείμενη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν οι υπόχρεοι δεν τους πληρώνουν τα ενοίκια, να απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής φόρου για ενοίκια που δεν εισέπραξαν, εφόσον οι ίδιοι επιλέξουν να εκχωρήσουν στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράξει εκείνο τα μισθώματα που τους χρωστούν οι ενοικιαστές τους.

Το φαινόμενο μάλιστα να μην εισπράττουν τα ενοίκια που έχουν λαμβάνειν οι ιδιοκτήτες, τείνει να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, της περικοπής μισθών και της έκρηξης της ανεργίας.

Η στάση του Yπουργείου Οικονομικών προκάλεσε μάλιστα και τη διαμαρτυρία της ΠΟΜΙΔΑ. Ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητά άμεση τροποποίηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων προς το Δημόσιο.

Εξαιτίας όμως της καθιέρωσης ως υποχρεωτικής της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος, η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει ότι το Yπουργείο Οικονομικών έθεσε ως όρο την εκχώρηση των μισθωμάτων στη ΔΟΥ πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου εισοδήματος, αλλιώς τα ανείσπρακτα μισθώματα θα φορολογηθούν.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να γίνεται δήλωση εκχώρησης είτε τη στιγμή της υποβολής του εντύπου Ε2, για όσους εκμισθωτές γνωρίζουν ότι αποκλείεται να πληρώσουν τα οφειλόμενα είτε να τα δηλώνουν ως διεκδικούμενα εισοδήματα, με αναβολή φορολογίας τους, αν και εφόσον προκύψουν.

 Επιπλέον, προτείνει να δοθεί νόμιμη προθεσμία μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή του Ε2 του μεθεπόμενου έτους, ώστε όσοι διεκδικούν δικαστικά τα οφειλόμενα μισθώματα να έχουν τον αναγκαίο χρόνο είτε να τα εισπράξουν είτε να τα εκχωρήσουν οριστικά στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα με την επόμενη ηλεκτρονική δήλωσή τους.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook