Με αίμα βάφτηκαν τελικά τα εκτεταμένα επεισόδια στην Τουρκία που ακολούθησαν την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο πρώτος νεκρός είναι ο 30χρονος αστυνομικός Αχμέτ Κουτσουκτάγκ, στην πόλη Τουνσελί της ανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της Χουριέτ ο αστυνομικός υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν μέσα σε περιπολικό, πιθανότατα λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.

Ο δεύτερος νεκρός καταγράφηκε στην περιοχή Κουλακσίζ στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης όταν για αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και διαδηλωτές με αποτέλεσμα από πυρά όπλων να πέσει νεκρός ο κάτοικος της συνοικίας, Μπουράκ Καραμάνογλου

Το θάνατο του νεαρού επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η νομαρχία Κωνσταντινούπολης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου στις 22.30 τη νύχτα σημειώθηκε στην περιοχή Κουλακσίζ στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης ένοπλη συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων κατά την οποία σκοτώθηκε από σφαίρα ο Μπουράκ Καραμάνογλου 22 ετών και τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα τα οποία δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Νεκρόφιλους αποκάλεσε όσους πήγαν στην κηδεία του 15χρονου ο Μπαγίς!

Ξεπέρασε κάθε όριο ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας για τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τρίτη μετά τον τραυματισμό του τον περασμένο Ιούνιο από ρίψη δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί, την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί.

Για το λόγο αυτό, πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν την Τετάρτη στα χέρια τους από μια φρατζόλα ψωμί, θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι ο 15χρονος δεν μετείχε καν των διαδηλώσεων αλλά έπεσε θύμα ενός \”τυφλού\” χτυπήματος της Αστυνομίας.

Ο Μπαγίς δεν δίστασε με ανάρτησή του στο Twitter να αποκαλέσει «νεκρόφιλους» όσους παραβρέθηκαν στην κηδεία του 15χρονου προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων που τελικά τον υποχρέωσε να διαγράψει το επίμαχο tweet.

\"\"

\"\"

\"\"

«Αυτοί οι νεκρόφιλοι που δεν αισθάνονται άνετα με το τέλος της τρομοκρατίας, της ένωσης (με τους Κούρδους) και που επιτίθενται στη διαδικασία ειρήνευσης (με τους Κούρδους) θα πάρουν την απάντησή τους από τους ψηφοφόρους στις 30 Μαρτίου (ημέρα των δημοτικών εκλογών)» έγραψε ο Μπαγίς στον προσωπικό του λογαριασμό.

\"\"

Στο θάνατο του δεκαπεντάχρονου Μπερκίν Ελβάν αναφέρθηκε τελικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μόνο ως παράγοντα που επηρέασε παροδικά αρνητικά και μόνο για χτες το πρωί το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και την τιμή του συναλλάγματος.

Μιλώντας αργά το βράδυ στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι «24», ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος διατύπωσε την ερώτηση: «έχετε κάποια ανησυχία για την οικονομία, διότι ειδικά μετά την 17η Δεκεμβρίου και σήμερα για παράδειγμα με το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν και τα γεγονότα που ακολούθησαν, υπήρξε κινητικότητα στην τιμή συναλλάγματος και το Χρηματιστήριο;».

Ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας «Η Τουρκία τα έχει ξεπεράσει αυτά. Είναι παροδικά πράγματα που έρχονται και παρέρχονται σαν τον άνεμο. Είχαν κάνει τα ίδια πράγματα και τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Αλλά στη συνέχεια η οικονομία μπήκε στο δρόμο της. Σήμερα το πρωί υπήρξε μια κινητικότητα, αλλά το απόγευμα το Χρηματιστήριο επανήλθε στα κανονικά επίπεδα, όπως και το επιτόκιο. Δεν υπάρχει ζήτημα, διότι είναι σταθερή η βάση της τουρκικής οικονομίας. Υπάρχει σταθερότητα που οφείλεται στη σταθερή κυβέρνηση».

Από την πλευρά της η αστυνομία αν και αρχικά, μέχρι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, διατήρησε διακριτική στάση απέναντι σε όσους διαδήλωσαν ενόψει της κηδείας του 15χρονου, στη συνέχεια ξεδίπλωσε μια νέα επιχείρηση κατά των διαδηλωτών που παρομοιάζουν τον 15χρονο Μπερκίν με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2008 από τον πυροβολισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ζητώντας να υπάρξει καταδίκη για τον υπεύθυνο του θανάτου του.

\"\"

Επίκεντρο αποτέλεσε η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ταξίμ, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ενώ με «αύρες» που πετούν νερό υπό πίεση επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να τους απωθήσουν. Μάλιστα αστυνομικοί δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα ακόμα και σε εμπορικά καταστήματα ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για χρήση πλαστικών σφαιρών.

\"\"

Νωρίτερα σε θέατρο συγκρούσεων είχε μετατραπεί η Άγκυρα και η πλατεία Κιζιλάι με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και τους αστυνομικους να απαντούν πάλι με δακρυγόνα και νερό. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και πολλοί άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook