Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΔΟΕ στην Κρήτη και του πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου τμήματος δίωξης παραεμπορίου, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ αλλά σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και φορείς του εμπορίου.

Ο κ. Πολιουδάκης ζήτησε εντατικότερους ελέγχους με στόχο την καταπολέμηση και την πάταξη του παραεμπορίου.

Το φαινόμενο σύμφωνε με ανθρώπους του λιανικού εμπορίου έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΣΚ κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα των εμπόρων:

\”Αξιότιμε κε Διευθυντά,

Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, σας γνωστοποιούμε τις θέσεις και τις απόψεις του εμπορικού κόσμου της Κρήτης, για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων αρμοδιότητος σας.

Το στεγασμένο και νόμιμο εμπόριο είναι στις μέρες μας υπό διωγμό και καλείται με μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή να πληρώσει για μια ακόμη φορά τα σπασμένα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τον μέσο έμπορο και απειλεί την επαγγελματική του επιβίωση. Η δύσκολη αυτή κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα, από το φλέγον ζήτημα παραεμπορίου.

Όσο συρρικνώνεται το υγιές εμπόριο τόσο βλέπουμε να γιγαντώνεται το παραεμπόριο, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να εξελίσσεται σε πληγή του υγιούς εμπορίου.

Επίσης και οι λαϊκές αγορές έχουν μετατραπεί σε εστία παραεμπορίου με τον άναρχο τρόπο που λειτουργούν, έχουν διπλασιασθεί σε μέγεθος οι παράνομοι οι οποίοι απολαμβάνουν το άβατο των λαϊκών…

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και η μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ, αφού αποδεδειγμένα σε πολλές περιπτώσεις η Δημοτική Αστυνομία είχε εντοπίσει και περιορίσει το παρεμπόριο σε τοπικό επίπεδο, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό έχει οδηγήσει σε ασυδοσία του παρεμπορίου.

Προτείνουμε την δημιουργία νέου τμήματος δίωξης παρεμπορίου στην ΕΛΑΣ, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο και την πάταξη της παράνομης υπαίθριας παρεμπορικής δραστηριότητας, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τους επίσημους φορείς του εμπορίου.

Κύριε Διευθυντά,

Οι κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά είναι διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία της χώρας μας. Πλανόδιοι, υπαίθριο εμπόριο και μαγαζάκια χωρίς νόμιμη έναρξη υπάρχουν παντού.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, η παραοικονομία από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, από το «μαύρο» χρήμα 8 δισ. ευρώ, από το λαθρεμπόριο 3 δισ. ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δισ. ευρώ, από τα καύσιμα 1 δισ. ευρώ και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δισ. Ευρώ.

Σε αντίθεση με το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο και τις νόμιμες ΜΜΕ που βιώνουν τη χειρότερη ύφεση στα χρονικά της Ελλάδας και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι δεν είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι της άθλιας οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, αφού είναι αδύνατον να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην βαριά φορολόγηση και στο απίθανο γραφειοκρατικό σύστημα που συνεχώς αλλάζει.

Θεωρούμε απαράδεκτο, το παραεμπόριο να οργιάζει ανενόχλητο και και εμείς να διωκόμαστε για αποδείξεις ελάχιστων ευρώ.

Επιβάλλεται από την υπηρεσία σας να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του στεγασμένου εμπορίου, με σεβασμό των ελεγκτών στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, στην προτεραιότητα της ουσίας και της αποφυγής της τυπολατρίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου.

Επίσης, κρίνεται αναγκαία η εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εφαρμογής ενός κώδικα αλληλοσεβασμού μεταξύ κράτους και φορολογούμενων αλλά και της θέσπισης ενός δομημένου πλαισίου βασισμένου σε ένα αξιακό σύστημα χρηστής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.

Για την απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την ομηρία του παρεμπορίου, σας προτείνομε τη λήψη άμεσων μέτρων.

• αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers,

• αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχων στις αποθήκες λαθραίων και προϊόντων απομίμησης, και

• συνεχείς έλεγχοι στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες από την ΕΛ.ΑΣ. όπου η παρέμβασή της κρίνεται απαραίτητη.

• Συνεχείς και εξονυχιστικοί έλεγχοι και στα κινέζικα καταστήματα που έχουν γεμίσει την αγορά της Κρήτης και δεν γνωρίζομε κατά πόσο ελέγχονται και εάν τηρούνται τα νόμιμα παρασταστικά.

Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζομε η υπηρεσία σας σε πόσες μονοπωλιακές επιχειρήσεις έχει κάνει ελέγχους και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί – αν έχουν-.

Βέβαιοι κε Διευθυντά, ότι θα σταθείτε δίπλα μας στα δίκαια και λογικά αιτήματα μας, προσβλέπουμε σε μια αποδοτική συνεργασία για το καλό του εμπορικού κόσμου αλλά και των πολιτών-καταναλωτών του νησιού μας.\”

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook