Λίγο πριν τις 11 το πρωί της περασμένης Κυριακής βρεθήκαμε μπροστά στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, το σημείο συνάντησης για την έναρξη, μίας από τις ξεναγήσεις του προγράμματος «Γνωρίζω και Σέβομαι την Πόλη μου» που διοργανώνει για 3 χρονιά ο Δήμος Χανίων.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας σιγά – σιγά συγκεντρωνόταν και ήταν προετοιμασμένοι να ταξιδέψουν στην Ιστορία, στα Σοκάκια, τις Μνήμες και τα Χρώματα της πόλης των Χανίων.

Συναντήσαμε την Μαρία Κοκκινάκη πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, από τους πρώτους στο σημείο συνάντησης, μας υποδέχεται με χαμόγελο.

Στις 11 και 15 ξεκινάμε τον Περίπατο μας στην ξενάγηση της Δυτικής πλευράς της Παλιάς πόλης των Χανίων. Γνωρίζουμε την ιστορία της δημοτικής αγοράς , περνάμε από τον Κάτωλα και καταλήγουμε στην πλατεία της Μητρόπολης των Χανίων, θαυμάζοντας το περίλαμπρο κτήριο του Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη) ο οποίος χτίστηκε στην θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου, ο οποίος ανάγεται στον 14ο αιώνα. Ενώ όταν τα Χανιά κατελήφθησαν από τους Τούρκους το 1645, ο ναός μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο, χωρίς όμως να αλλάξει η διαρρύθμισή του.

\"\"

\"\"

Έπειτα περάσαμε απέναντι στον καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ο ενοριακός ναός για την Καθολική ενορία των Χανίων. Ο οποίος οικοδομήθηκε το 1843 στην σημερινή του μορφή από Ιταλούς Καπουτσίνους Μοναχούς επάνω σε αρχική μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Η περιοχή είχε αγοραστεί από Γάλλους Καπουτσίνους μοναχούς στα 1700 και χρησιμοποιήθηκε από αυτούς μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση. Έπειτα περπατήσαμε τα καλντερίμια και σοκάκια, Πήγαμε στην Εβραϊκή Συναγωγή, είδαμε σημαντικά κτήρια της Ενετικής περιόδου. Περπατήσαμε σε δρόμους που περπάτησαν κατακτητές της πόλης, Οθωμανοί, Αιγύπτιοι, Ενετοί…

Σε αυτό μας το ταξίδι Νιώσαμε δέος για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου μας…

\"\"

\"\"

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας ακούμε τους ξεναγούς να μας αφηγούνται την ιστορία των κτηρίων , των σοκακιών της παλιάς πόλης των Χανίων, μιας ιστορίας που μας διαφεύγει ή που δεν μπορούμε να την ανακαλέσουμε από τη μνήμη μας.

Άλλη μια έκπληξη , όμως μας περίμενε όταν είδαμε καλαίσθητους ενημερωτικούς χάρτες, με ζωγραφικές απεικονίσεις, που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της πόλης, που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από το Δήμο Χανίων όπου ο καθένας μπορεί να δει ζωγραφισμένα τα αξιόλογα και σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης, και να διαβάσει περιεκτικές πληροφορίες γι\’ αυτά. Όπως ακούσαμε να αναφέρει κ. Μαρία Κοκκινάκη «Η δράση αυτή εντάσσεται από τη Δημοτική Αρχή σε μια συνολικότερη προσπάθεια βελτίωσης και ενίσχυσης της πληροφοριακής σήμανσης με κύριο στόχο την βέλτιστη ενημέρωση και προσέλκυση όχι μόνο των τουριστών αλλά και των ίδιων των κατοίκων για να επισκεφτούν και να δουν μνημεία και αξιόλογα σημεία της πόλης στην οποία ζουν – και που ίσως δεν τα γνωρίζουν ή δεν τα έχουν επισκεφτεί».

\"\"

\"\"

\"\"

Μαθαίνουμε πολλά για την πόλη μας

Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος. Ακούει γοητευμένος τις ξεναγούς των Χανίων, σε μια ξενάγηση που διαρκεί 3 ολόκληρες ώρες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 85 άτομα, που βρίσκουν ευκαιρία να μάθουν για την πόλη τους, στην πορεία έρχονται και άλλοι.

Συζητώντας με την κ. Ειρήνη μας έλεγε ότι «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια στον δήμο Χανίων», ενώ μία άλλη κυρία που συμμετείχε ανέφερε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ποιότητα των ξεναγήσεων αυτών και οτι είναι ενθαρρυντικό ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν αρκετοί άνθρωποι κάθε ηλικίας.




Από την αναγνώστρια κ. Μαρία Παπαδάκη

Πηγή φωτογραφιών: Δήμος Χανίων – Facebook

Σημείωση Flashnews.gr
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή έως και το τέλος Μαΐου 2014, με ώρα έναρξης της κάθε ξενάγησης τις 11.00. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη για όλους, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή της υπηρεσίας ξενάγηση.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χανίων, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 -13:00, στο τηλέφωνο: 28213 41666 ή στο e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook