Σκόπιμη ενέργεια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ την αλλαγή πορείας του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, η τύχη του οποίου αγνοείται από το περασμένο Σάββατο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απέφυγε πάντως να κάνει ευθέως λόγο για αεροπειρατεία αν και είπε ότι κάποιος κατεύθυνε σκόπιμα το Boeing 777 προς τα δυτικά, αφού πρώτα απενεργοποίησε τα συστήματα επικοινωνίας.

«Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε αεροπειρατεία, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι ερευνούμε ακόμη όλες τις πιθανότητες για το τι οδήγησε την πτήση ΜΗ370 να παρεκκλίνει της πορείας της», είπε ο κ. Ραζάκ από την Κουάλα Λουμπούρ, προσθέτοντας πως η έρευνα θα στραφεί εκ νέου στο πλήρωμα και στους επιβάτες.

Ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σταματούν οι έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκειμένου όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να επικεντρωθούν σε άλλες ζώνες, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι το αεροπλάνο που εντοπίστηκε από στρατιωτικά ραντάρ ήταν πράγματι το Boeing 777.

Ο Ραζάκ, που έκανε λόγο για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, είπε ότι η τελευταία επικοινωνία του με δορυφόρο έγινε 6 ώρες από τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τις οθόνες των ραντάρ.

Σύμφωνα με αυτά τα δορυφορικά δεδομένα το αεροσκάφος μπορεί να ακολούθησε δύο αεροδιαδρόμους: είτε αυτόν της Βόρειας Ταϊλάνδης μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν είτε, νοτιότερα, αυτόν της Ινδονησίας προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, πρόσθεσε, οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να είχε φτάσει στο διάστημα αυτό.

Έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη από την αστυνομία

Λίγη ώρα μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι το αεροσκάφος άλλαξε πορεία σκοπίμως οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας ξεκίνησαν έρευνα στο σπίτι του πιλότου του.

Σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του 53χρονου κυβερνήτη Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ραζάκ.

naftemoriki.gr/ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook