Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαζυγίων – λύσεων γάμων που, όπως φαίνεται, οδηγούνται αρκετά ζευγάρια λόγω των δυσκολιών που δημιουργούν η υφιστάμενη κοινωνική πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Βάσει στοιχείων του γραφείου διαζυγίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τη περίοδο 2011 – 2014 παρατηρείται, αισθητή, αύξηση των ζευγαριών που επιλέγουν να διακόψουν τη κοινή τους συμβίωση και να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

Ειδικότερα, τα αριθμητικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν, καθαρά, τη διάσταση των διαζυγίων, κατά τα τελευταία έτη, αναφέρονται ως εξής:

2011: 251 διαζύγια
2012: 285 διαζύγια
2013: 400 διαζύγια
2014 (το α΄ δίμηνο): 85 διαζύγια.

Η πλειοψηφία των ζευγαριών που απευθύνονται στην Αρχιεπισκοπή, για το συγκεκριμένο λόγο, διαβιούν εντός της πόλης του Ηρακλείου (σ’ ένα ποσοστό 97% περίπου) και το ηλικιακό επίπεδο, των αιτούντων, κυμαίνεται μεταξύ 35 και 45 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτουν από το αρχείο που τηρείται στην Αρχιεπισκοπή (απ’ όπου και δίδεται και η πνευματική λύση γάμου, μετά τη σχετική δικαστική απόφαση) και αφορά τη πόλη του Ηρακλείου και τις περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 30 χλμ. από αυτήν (δηλαδή τα όρια της Αρχιερατικής Μητροπολιτικής Περιφέρειας).

Σύμφωνα με τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Μεθόδιο Βερνιδάκη, Πρωτοσύγκελο της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης, διαπιστώνεται, με περίσσια θλίψη, ότι σε μια γενικότερη αποσταθεροποίηση από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και άλλων κοινωνικών θεμάτων, πολλοί συνάνθρωποι μας να καταφεύγουν στην εύκολη λύση του χωρισμού, αντί να επιλέξουν τον από κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ακόμα, όπως επισημαίνει, το διαζύγιο δεν αποτελεί γιατρειά για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά προσθέτει καινούρια, έχοντας, ταυτόχρονα, επιπτώσεις και στα παιδιά της οικογένειας … γι’ αυτό και το μήνυμα που στέλνει η τοπική εκκλησία είναι: τα ζευγάρια να πορεύονται μαζί, με σεβασμό και κοινή προσπάθεια, παραμερίζοντας τα όποια θέματα και δυσχέρειες … ενωμένοι σύζυγοι, όπως ο θεός τους ευλόγησε και όπως η παράδοση μας το απαιτεί…

Flashnews.gr / Γιώργος Σαριδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook