Ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών-Αστερουσίων:

\”Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών – Αστερουσίων, στη συνεδρίασή του, στις 17/03/2014, με ψήφισμά του, καταδικάζει την εξουδετέρωση και διάθεση των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Θεωρούμε ότι το ψήφισμα αυτό εκφράζει την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, για την απαίτησή μας να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καθαρό και ελεύθερο περιβάλλον.

Συμμετέχουμε στη διοργάνωση από κοινού πρωτοβουλιών και δράσεων, σε Παγκρήτιο επίπεδο για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Πιστεύουμε στη δυνατότητα συνεργασίας και συν-διεκδίκησης με τους λαούς της Μεσογείου στην ίδια κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους φορείς και κατοίκους του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, να συμμετέχουν μαζικά στην Παγκρήτια Συγκέντρωση – Διαμαρτυρία στο μαρτυρικό Αρκάδι, την Κυριακή 23/03/2014, και ώρα 12:30.

Για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν, ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων θα διαθέσει λεωφορεία, και τα ραντεβού έχουν ορισθεί ως εξής;

• Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων: Δημαρχείο Πύργου (10:00)
• Δημοτική Ενότητα Αρχανών : Παλαιό Δημοτικό Αρχανών (10:45)
• Δημοτική Ενότητα Ν. Καζαντζάκη : Δημαρχείο Πεζά (10:30)

Έμπρακτα να διαδώσουμε όλοι το αφυπνιστικό μήνυμα «όχι στα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο, όχι στο θάνατο, ναι στην ειρήνη και τη ζωή».

Το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στη συνεδρίασή του στις 17/03/2014 αποφάσισε τα παρακάτω:
Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για την εξουδετέρωση και διάθεση των Χημικών Όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι η περιοχή της Κρήτης πλήττεται άμεσα, καθώς τα θαλάσσια ρεύματα θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα παράλια, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ\’ επέκταση στην υγεία του ανθρώπου. Οι δε επιπτώσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής, της οποίας οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι αποτελούν την κινητήρια δύναμη για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης σε αντίθεση με αυτό που σχεδιάζουν για μας.

Οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου είναι αυτονόητες, όμως το ίδιο εμφανής είναι η επιχειρούμενη υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Η Κρήτη ιδιαίτερα, διατηρεί μια δυναμική που δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε τίποτα λιγότερο από τη συστηματική προστασία και ανάδειξη της περιοχής.

Το ίδιο αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η οργανωμένη μας αντίδραση.

Πιστεύουμε ότι μοναδική οριστική λύση είναι, όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, μετά από εκτενή συζήτηση όλων των παραπάνω αποφασίζει:
Καταδικάζουμε την μέχρι τώρα ταχτική της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, και την καλούμε:
– να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων
– να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘’εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα).
Καλούμε τα όργανα της Αυτοδιοίκησης να αναδείξουν το θέμα, να κινητοποιήσουν τους κατοίκους στους Δήμους Ευθύνης τους και να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις – διαμαρτυρίες που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Συμμετέχουμε στη διοργάνωση από κοινού πρωτοβουλιών και δράσεων, σε Παν-Μεσογειακό επίπεδο για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Έμπρακτα να διαδώσουμε το αφυπνιστικό μήνυμα «όχι στα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο, όχι στο θάνατο, ναι στην ειρήνη και τη ζωή», συμμετέχοντας μαζικά στις επόμενες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το Αρκάδι στις 23/3/2014 όπου θα διευκολυνθεί η συμμετοχή των δημοτών μας με δημοτικά λεωφορεία.

Αυτό μας τον τόπο, μας τον παρέδωσαν καθαρό και ελεύθερο και δεν διανοούμεθα να επιτρέψουμε να τον μαγαρίσουν. Η ανοχή, η σιωπή και ο εφησυχασμός, σε αυτές τις συνθήκες δεν μας επιτρέπεται, καθώς μας κάνει συνένοχους στο έγκλημα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook