Σε περίπτωση που ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν ακολουθήσει τη συμβουλή των δικηγόρων και δηλώσει αθώος, τότε θα ορισθεί τακτική δικάσιμος και αμιγές ορκωτό Δικαστήριο δώδεκα λαϊκών Δικαστών (ενόρκων) θα είναι αυτό που θα αποφανθεί επί της ποινής, η οποία σε περίπτωση ενοχής ενδέχεται να φθάσει και τα 20 χρόνια.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή παραδεχθεί την ενοχή του για τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, απόπειρας βιασμού και ομηρείας, τότε θα επέλθει μία συμφωνία ανάμεσα στην εισαγγελία και τους δικηγόρους του με σαφώς ευνοϊκότερους όρους.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα “Le Figaro” μόνο το 10% των υποθέσεων στην Νέα Υόρκη καταλήγει εν τέλει σε ακροαματική διαδικασία καθώς το υπόλοιπο 90% καταλήγει σε εξωδικαστική συμφωνία.

Το δικονομικό σύστημα στις ΗΠΑ διαφέρει τελείως από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο οι ένορκοι έχουν δικαιοδοσία – και μάλιστα απόλυτη – επί της ποινής, ενώ ο ρόλος του Δικαστή περιορίζεται επί της διαδικασίας.


Ο Τζον Λίπσκι αντικαθιστά προσωρινά τον Ντ. Στρος Καν στο ΔΣ του ΔΝΤ

Ο Τζον Λίπσκι, δεύτερος στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, λόγω της απουσίας του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο Λίπσκι θα συναντηθεί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού σήμερα, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Διευκρίνισε μάλιστα πως ο κ. Λίπσκι θα προεδρεύσει της σημερινής άτυπης συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook