Υλικά

• 1 κιλό καλαμάρια καθαρισμένα από τα μάτια, το στόμα και το κόκκαλο της πλάτης
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 120 γρ. ντομάτα, τριμμένη
• 100 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
• 200 γρ. σπανάκι, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
• 200 γρ. καυκαλήθρες
• 200 γρ. μυρώνια
• 100 γρ. λαγουδόχορτο
• 100 γρ. άνιθο, ψιλοκομμένο
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες 3εκ. περίπου. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό). Προσθέτουμε σταδιακά όλα τα χόρτα και τέλος το σκόρδο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ψήνουμε για 10 λεπτά, χρόνο ικανό για να μαλακώσουν τα χόρτα και να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα καλαμάρια.

Σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε την ντομάτα. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό για 35 λεπτά σκεπασμένο μέχρι να ψηθεί και να ενωθούν οι γεύσεις.