Την πόρτα του Εισαγγελέα καταγγέλλοντας την \”δυσλειτουργία του νοσοκομείου και τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προτίθενται να περάσουν γιατροί, μέλη της Γενικής Συνέλευσης Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει λόγο ότι γιατροί υποχρεώνονται σε υπέρβαση του νόμιμου ορίου εφημέρευσης και δηλώνουν κατηγορηματικά, εκτός των άλλων, ότι δεν θα πραγματοποιήσουν καμία εφημερία πέραν του νόμιμου είδους και αριθμού ανά βαθμίδα ιατρού.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση με πρώτο θέμα το εφημεριακό πρόβλημα του νοσοκομείου και επίσης την αναστολή μονιμοποίησης των επιμελητών ΕΣΥ επί θητεία , τον απολογισμό της δίκης του Γ.Σαριδάκη και την συμμετοχή της Ένωσης στην διήμερη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 Μαρτίου .

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης: \”Οι εξελίξεις στην δυνατότητα εφημέρευσης του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Ο διοικητής του ΓΝΝΡ και το λοιπό διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν εισηγήσεων του επιστημονικού συμβουλίου και της ιατρικής υπηρεσίας, υπέγραψαν ένα αυθαίρετο και παράνομο πρόγραμμα εφημέρευσης. Ένα πρόγραμμα που παραβιάζει κατάφωρα το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών, που έχει καθοριστεί από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, και τους υποχρεώνει σε καταναγκαστική απλήρωτη εργασία.

Τα τμήματα που υποχρεώνονται σε υπέρβαση του νόμιμου ορίου εφημέρευσης είναι: καρδιολογικό, χειρουργικό , ορθοπεδικό, αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, πνευμονολογικό, μαιευτικό, ΜΤΝ, ακτινολογικό, ψυχιατρικό, γαστρεντερολογικό, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό, νευρολογικό. Ουσιαστικά, το νοσοκομείο σχεδόν στο σύνολο του προτίθεται να εφημερεύσει με τη μέθοδο της «επιστράτευσης».

Ακόμη και αυτή η «επιστράτευση» δεν είναι αρκετή για να εφημερεύσουν καθημερινά τμήματα όπως το ΤΕΠ, η ορθοπεδική, η ΩΡΛ και η οφθαλμολογική.

Οι συνεχείς έγγραφες προειδοποιήσεις τόσο της Ένωσης όσο και των επί μέρους κλινικών για τα προβλήματα υποστελέχωσης δεν έφερε καμία πρόσληψη μόνιμων ιατρών, παρά ελάχιστων επικουρικών που δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις βασικές ανάγκες.

Στους γιατρούς οφείλονται ήδη περίπου 350.000 ευρώ από πρόσθετες εφημερίες 22 ! μηνών με διαβεβαίωση ότι δεν θα πληρωθούν!

Έχει ήδη επιδοθεί εξώδικο στον κ.Ξυπολυτά για τις πρόσθετες εφημερίες με επόμενο βήμα την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Οι γιατροί του νοσοκομείου, αφού επί μήνες το κρατούν όρθιο με απλήρωτη εθελοντική ή καταναγκαστική εργασία έχουν φτάσει στα όρια ψυχικής και σωματικής κατάρρευσης, με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει στην ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης.

Στην υποστελέχωση έρχεται τώρα να προστεθεί και η ομηρία των επί θητεία επιμελητών, που βλέπουν να μετατρέπονται σε μόνιμους «επικουρικούς» με ορατή πια την ανά πάσα στιγμή εκδίωξή τους από το ΕΣΥ μετά από 5 ,6,7…χρόνια προσφοράς.

Οι επικείμενες απολύσεις εργαζομένων του δημοσίου ανοίγουν το δρόμο για αποσάθρωση και του ΕΣΥ. Στον αγώνα για ένα Δημόσιο Υγιές και Βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είμαστε μόνοι μας. Η συμπαράσταση των πολιτών στην πολιτική δίκη του προέδρου της Ένωσης Γιάννη Σαριδάκη αποδεικνύει ότι το νοσοκομείο και η τοπική κοινωνία είναι αλληλένδετα και αλληλέγγυα.

Η συνέλευση της Ένωσης αποφασίζει:

– Τα μέλη της δεν θα πραγματοποιήσουν καμία εφημερία πέραν του νόμιμου είδους και αριθμού ανά βαθμίδα ιατρού. Οι κλινικές οφείλουν να τροποποιήσουν εγκαίρως τη λειτουργία τους για τις ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ιατρό και να ενημερώσουν τη διοίκηση.

– Η Ένωση θα γνωστοποιήσει στον αρμόδιο εισαγγελέα τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου και τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

– Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον επικουρικού προσωπικού και την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

– Απαιτούμε τη επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων.

– Κανείς εργαζόμενος στο δρόμο, κανείς σε καταναγκαστική εργασία, κανείς σε απλήρωτη εργασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook