“Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, οι Ηρακλειώτες το ακριβοπληρώνουν χωρίς τελικά να το απολαμβάνουν”, ανέφερε σε δήλωσή του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη \”Λαϊκή Συσπείρωση\” κ. Μ. Συντυχάκης.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

\”Παγκόσμια μέρα του νερού σήμερα και με ανακοινώσεις τους, άλλοι πανηγυρίζουν για τα μέτρα που έχουν πάρει για το νερό και άλλοι θα παραπλανούν για τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στο να είναι το νερό ένα ακριβό εμπόρευμα.

Σε όλες τις χώρες που ακολουθούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης (στο βορρά ή στο νότο, στην Ευρώπη ή αλλού, με μνημόνιο ή χωρίς) τα πάντα έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο με το νερό.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, του πόσιμου νερού, είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και είναι αυτή που επιβάλει τη νέα αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική του νερού. Η κοινοτική οδηγία-πλαίσιο, υπό το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος και της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων, προωθεί την αύξηση της τιμολόγησης του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση στις πόλεις.

Στο Ηράκλειο, η ΔΕΥΑΗ το έχει κάνει ήδη πράξη, ενσωματώνοντας στην τιμή του κυβικού το καταργημένο «τέλος» του 80% επί της κατανάλωσης. Όλα όμως μαρτυρούν πως θα ακολουθήσει την τύχη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση.

Οι δημότες ξέρουν πολύ καλά πως, όσο κι αν η δημοτική αρχή κομπάζει πως έχει κάνει το Ηράκλειο «έξυπνη» πόλη, πληρώνουν πανάκριβα το εμφιαλωμένο νερό που αναγκάζονται να πίνουν, να ξοδεύονται για μοτεράκια, ντεπόζιτα, διπλές σωλήνες, συντήρηση τους κτλ.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει προβάλλει στο ΔΣ τη θέση, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σ\’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Ο αγώνας όμως δεν μπορεί να διεξάγεται μόνο μέσα στο ΔΣ. Πρέπει να έχει συνέχεια και διάρκεια από το μαζικό, ταξικό κίνημα και για να έχει και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να απαιτεί την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook