Συνεχίζεται η υπερβολική συνταγογράφηση, και παραπεμπτικά που γράφονται κάθε μήνα για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπεία, είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πως μόνο τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, – που σχεδόν ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας – κάτι που αντιστοιχεί σε συνολική δαπάνη 77.355.022 ευρώ.

Οπως δείχνουν οι αριθμοί, δεν ήταν μία τυχαία περίπτωση, αφού τον προηγούμενο Οκτώβριο τα παραπεμπτικά που συνταγογραφήθηκαν ήταν 10.682.892 (77.247.260 ευρώ), ενώ προκύπτει ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για επιβολή ποινών στους γιατρούς που έγραφαν αδικαιολόγητα υψηλό εξετάσεων μείωσε τον όγκο τους αρχικά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο- της τάξεως του 20%- αλλά αυξήθηκαν ξανά τον Ιανουάριο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις που προκύπτουν από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ, μια εκ των οποίων εντοπίζεται στη Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ορθοπεδικός, έγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραπεμπτικά για εξετάσεις 14,55 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας.  Για 713 ασφαλισμένους έδωσε παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 117.445 ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, και σύμφωνα πάντα με την \”Καθημερινή\”,  καταγράφησαν οι εξής περιπτώσεις:

– Γιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο ήταν ο πρώτος στην ειδικότητά του σε κόστος παραπεμπτικών για φυσικοθεραπεία, αλλά η σχετική δαπάνη ήταν 20,55 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 εκτελέστηκαν παραπεμπτικά που έγραψε ο συγκεκριμένος γιατρός για 1.360 συνεδρίες φυσικής αποκατάστασης σε 84 ασφαλισμένους, συνολικού κόστους 95.200 ευρώ.

– Γιατρός της ίδιας ειδικότητας, επίσης από τη Βόρεια Ελλάδα, έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες κόστους 13,47 φορές υψηλότερου σε σχέση με τους άλλους γιατρούς της ειδικότητάς του.

– Καρδιολόγος στην Αττική ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρου της ειδικότητας. Εκτελέστηκαν το πρώτο τρίμηνο εντολές για εξετάσεις/ ιατρικές πράξεις που είχε γράψει συνολικής δαπάνης 57.911 ευρώ σε 468 ασφαλισμένους.

– Συνάδελφός του στην Αττική «ήρθε» δεύτερος στη σχετική λίστα αφού κατά το πρώτο τρίμηνο 2013 έγραψε παραπεμπτικά με συνολική δαπάνη 12,77 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας . Εκτελέστηκαν εντολές για εξετάσεις/ιατρικές πράξεις δαπάνης 79.878 ευρώ σε 619 ασφαλισμένους.

Για αυτό το λόγο, έπειτα από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων, οι 100 πρώτοι γιατροί σε κόστος παραπεμπτικών θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις γιατί υπερέβαιναν κατά πολύ τη μέση δαπάνη της ειδικότητάς τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook