Έως και τα τέσσερα χρόνια ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά τις εντολές του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 5.316 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 811 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι 3.511 αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 120 ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα μπορούν να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβερνήσεως.

Η ρύθμιση η οποία θα ευνοήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ήτοι θα ισχύσει για οφειλές ΦΠΑ που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νόμου.

in.gr