Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία και στη Κρήτη, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών όλης της χώρας.

Για την εξυπηρέτηση του κόσμου θα λειτουργούν εφημερεύοντα φαρμακεία και μάλιστα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Κρήτης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους πολίτςε,, αποφάσισαν να ξεκινήσουν από σήμερα Πέμπτη και όχι από την Τετάρτη – όπως έγινε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – την απεργία προκειμένου να μην υπάρξη αιφνιδιασμός στον κόσμο.

 Οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα αντιδρούν σε ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Σύλλογου, «αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο».

Σε ανάλογες ανακοινώσεις  έχουν προβεί και φαρμακευτικοί σύλλογοι στη Κρήτη

Ηράκλειο

Η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου συνήλθε  αποφάσισε να συμπορευθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με την απόφαση για απεργία διαρκείας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την Πέμπτη 27/03/2014. Οι φαρμακοποιοί θα αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση καταρρίπτει όχι μόνο το θεσμό του ελληνικού φαρμακείου αλλά και τη δημόσια υγεία.

Το ΔΣ και οι φαρμακοποιοί του ΦΣΗ θα ενημερώσουν τους πολίτες, το εργατικό κέντρο και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου για τις θέσεις και την αναγκαιότητα του αγώνα μας.

Επίσης, θα είναι έξω από τη Βουλή τις ημέρες που θα συζητείται και θα είναι προς ψήφιση το νομοσχέδιο για να ενημερώσουν και να αποτρέψουν την ψήφιση των μέτρων που θα οδηγήσουν στο θάνατο το ελληνικό φαρμακείο, προς όφελος ξένων συμφερόντων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού.

Λασίθι

Το ΔΣ του ΠΦΣ στην  συνεδρίαση της 26/3/20014 παρουσία εκπροσώπων και προέδρων φαρμακευτικών συλλόγων από όλη τη χώρα αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή θα επανακαθοριστεί η στάση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωσή του , αποφάσισε τα ακόλουθα:

1.Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων:

– Αποδεχόμαστε τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο.

– Δεν αποδεχόμαστε την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός supermarketή άλλων καταστημάτων.

– Δεν αποδεχόμαστε την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων.

– Επιθυμούμε την θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα αποκέντρωσής τους.

– Διεκδικούμε την δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες φαρμακοποιούς.

2.Ως προς το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

Υιοθετούμε την λειτουργία των φαρμακείων το μέγιστο 48 ώρες εβδομαδιαίως.

3.Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)

Η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή.

4.Ζητούμε την αναθεώρηση του καταλόγου συμπληρωμάτων διατροφής με κριτήριο της προστασία της Δημόσιας υγείας.

Συνεχίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας.

Την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ (θα ανακοινωθεί), ο ΠΦΣ σε συνεργασία με όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας θα διοργανώσει την συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα καταστροφής των φαρμακείων και την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook