Η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές κεφαλαίων εντός του Μαΐου, με κάποιους αισιόδοξους  να πιστεύουν ότι θα γίνει και πριν τις ευρωεκλογές, μετά την ανακοίνωση της Εurostat για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013,  αριθμός που θα ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.

Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα, τον δρόμο δανεισμού από τις αγορές ανοίγουν η έγκριση της δόσης τον Απρίλιο, αλλά και οι επιτυχημένες αυξήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα που θα εγκριθούν θα είναι 8,3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους στο άτυπο ECOFIN της Αθηνάς (την 1 Απριλίου) και άλλα 5,3 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ομόλογου 5ετους διάρκειας και ύψους  περίπου 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κοντά στο 5% και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεπεραστεί τα όποια εμπόδια υπήρχαν.

Σημειώνεται ότι μετά το PSI η Ελλάδα δεν διέθετε  5ετή ομόλογα γεγονός,  καθώς η τιμολόγηση του χρέους ξεκινά από την 10ετία, όπου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  εστίασε στην αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων με 3ετή, 5ετή και 7έτη ομόλογα και ειδικά στην έκδοση 5ετούς ομολόγου.

\"\"

Σχετικά με το αν η έκδοση 5ετούς ομολόγου προϋποθέτει τη συμφωνία για  επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη της ζώνης του ευρώ και ο ESM ειδικοί αναφέρουν στο newmoney.gr ότι δεν ισχύει και η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές.

 Την ίδια ώρα έχουν οργιάσει οι φήμες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της και χρειάζεται εγγυητή, με το όνομα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακούγεται περισσότερο. Ειδικοί επί των ευρωπαϊκών θεμάτων αναφέρουν στο newmoney.gr ότι είναι αδύνατον  να μπει εγγυητής η ΕΚΤ, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ESM.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι αν τελικά συμφέρει την Ελλάδα να βγει στις αγορές, καθώς η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM, καθώς τα δάνεια κοστίζουν για την Αθήνα γύρω στο 2%. Το 2013, για παράδειγμα, η Ελλάδα πλήρωσε γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε τόκους. Το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών υπολογίζει ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει 7 έως 8 δισ. για επιτόκια.

Η πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας, λοιπόν, θα γίνει πιλοτικά με 5ετή ομόλογα, επειδή δεν υπάρχει “στοκ” τέτοιων διαπραγματεύσιμων τίτλων στην αγορά για να καθορίσουν το σπρεντ, όπως υπάρχει για τα δεκαετή. Ένα νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την κάλυψη των προβλεπόμενων χρηματοδοτικών κενών την περίοδο 2014-2016, θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους – ΑΕΠ της Ελλάδας. Υπό αυτή την έννοια, η πλέον συμφέρουσα λύση για τη χώρα θα ήταν μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους (OSI) με την μορφή πχ. η επιπλέον μείωσης των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος προσαρμογής και περαιτέρω επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσής τους.

Παράλληλα, η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα συνέβαλε επικουρικά στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών, αποστέλλοντας παράλληλα ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στις αγορές σχετικά με τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, μια μικρή έκδοση δεν θα είναι ικανή να πιστοποιήσει την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά θα επιτρέψει την τιμολόγηση της πενταετίας ή τριετίας από τις αγορές δευτερογενώς. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν,  λόγω μεγέθους δεν είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε η εγγύηση της ΕΚΤ. Μια αναδοχή (με την απαιτούμενη αμοιβή) είναι αρκετή και κάτι τέτοιο σε επίπεδο συνολικού κόστους θα βοηθήσει τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης, με μεγάλη μερίδα αναλυτών να κρατά μικρό καλάθι. Τέλος η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να καλύψει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 12 δις την επόμενη διετία, που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα βγει στις αγορές τόσο πιθανότατα θα το πετύχει στο χρόνο.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook