Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε στο Βατικανό, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος με συνέντευξή του στην Corriere Della Sera εκθείασε το κοινωνικό έργο του Ποντίφικα και έστειλε μήνυμα κατά της φτώχειας, μια μάχη στην οποία είναι ταγμένος ο Ποντίφικας.

Στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Ομπάμα

«Thank you, thank you (Σας ευχαριστώ). Είναι υπέροχο που σας συναντώ». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του Ομπάμα την στιγμή της συνάντησής του με τον Ποντίφικα που ξεκίνησε στις γύρω στις 10.30 (τοπική ώρα) στο Βατικανό και διήρκησε περίπου 50 λεπτά.

Ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον Ποντίφικα είπε ότι είναι "μεγάλος θαυμαστής του", ενώ ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απάντησε στα αγγλικά: "Καλωσορίσατε κύριε Πρόεδρε".

Η συνάντηση, παρουσία διερμηνέων, διήρκησε πολύ παραπάνω σε σχέση με τις συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ύστερα από κατ' ιδίαν συνομιλία 52 λεπτών ο πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε αυθόρμητα πρόσκληση στον ποντίφικα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την ώρα που του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο: σπόρους από τον κήπο του Λευκού Οίκου.

Στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Ομπάμα

"Αν σας δοθεί ευκαιρία, μπορείτε να έρθετε στον Λευκό Οίκο και να δείτε τον κήπο", είπε παρουσία δημοσιογράφων.

Οι σπόροι, από ποικιλία φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στον κήπο του Λευκού Οίκου, ήταν μέσα σε ένα κασελάκι φτιαγμένο από δέρμα και ξύλο από τη Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη, που είναι από τους παλαιότερους Καθολικούς Καθεδρικούς Ναούς στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση είναι για τον Μπαράκ Ομπάμα μια ευχάριστη παρένθεση στο μέσο της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία υπό τη σκιά της ουκρανικής κρίσης και τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Ομπάμα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ομπάμα υπογράμμισε το όλο και βαθύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και δήλωσε ότι "θέλει να ακούσει τον ποντίφικα" του οποίου "η σκέψη είναι πολύτιμη για να καταλάβει πως θα κερδηθεί η πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχειας".

Μετά τη συνάντησή του με τον πάπα ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ θα επισκεπτόταν και το Κολοσσαίο.

Στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Ομπάμα
Οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ είναι στενές. Στη συνέντευξή του ο Ομπάμα δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Ματέο Ρέντσι θα πετύχει, κατά το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, "να κάνει αυτή την περίοδο πολύ παραγωγική".

Ο Ομπάμα χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το πρώτο ταξίδι του Ρέντσι ήταν στην Τυνησία, διέκρινε σε αυτό ένα "σημάδι ότι η Ιταλία θέλει να ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο που ήδη έχει στη Μεσόγειο από τον Λίβανο έως τη Λιβύη."

Στο Βατικανό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο να συζητήσει με τον ποντίφικα τη "μάχη τους κατά της αύξησης των ανισοτήτων", όπως και για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική —κυρίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία— το περιβάλλον, τη μετανάστευση επίσης μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Βόρειας Αμερικής.

Ο Ομπάμα, προτεστάντης στο θρήσκευμα, έχει δηλώσει πόσο σημαντική γι αυτόν είναι η πίστη του: "εντυπωσιάστηκα από τις δηλώσεις του Ποντίφικα. Γιατί καταρχήν είναι κάποιος που ενσαρκώνει τη διδασκαλία του Χριστού", είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2013.

Ωστόσο σύμφωνα με το Radio Vatican, "εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση Ομπάμα, όπως το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και της αντισύλληψης".

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στο Βατικανό, μετά την ακρόασή του από τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ τον Ιούλιο του 2009 και η 28η άφιξη αμερικανού προέδρου στο Βατικανό έπειτα από εκείνη του Γούντροου Ουίλσον το 1919.

ethnos.gr