Ακόμα και οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα επωμίζονται το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εφεξής. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων φορολογικών διατάξεων στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μόνο το μέρος της αύξησης που δεν καλύπτουν οι ιδιώτες επενδυτές και αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί το περίφημο bail in των ομολογιούχων, σύμφωνα με όσα προβλέπει και το νέο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης επιμερίζεται στους ομολογιούχους, εφόσον τα εθελοντικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας αποτύχουν να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.

Στα μέτρα \”απορρόφησης των ζημιών\” από τους μετόχους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μετατροπή σε μετοχές των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για το αγκάθι της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή θα αποφασίζεται από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με πλειοψηφία των 2/3.

Η απόφαση θα βασίζεται μεταξύ άλλων σε δύο εκθέσεις αποτίμησης που θα διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Η τιμή θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, αλλά και από αυτή στην οποία είχε αγοράσει κατά το παρελθόν το ΤΧΣ.

Προβλέπεται επίσης ότι για την έκδοση των κοινών μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιών ή χρηματοοικονομικών μέσων, η προθεσμία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και των επαναληπτικών της, καθώς και για την υποβολή εγγράφων στις εποπτικές αρχές συντέμνεται στο ένα τρίτο των προθεσμιών που προβλέπονται στον κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook