Στις 16 Αυγούστου 1977, ο Έλβις Πρίσλεϊ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών.

Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος του βασιλιά της rock n' roll επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

 Για τους εκατομμύρια θαυμαστές του, ο θάνατος του Έλβις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο ίδιος δεν ήταν επιρρεπής στις καταχρήσεις.

Ωστόσο, ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, με τίτλο «Dead Famous DNA», σύμφωνα με την Daily Mail φέρνει στο «φως» νέα στοιχεία για τον θάνατο του βασιλιά.Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Έλβις θα πέθαινε ούτως ή άλλως νεός γιατί ο πρόωρος θάνατος του ήταν γραμμένος στο DNA του! Ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ, Μαρκ Εβανς πήρε ένα δείγμα από τα μαλλιά του Έλβις, που είχε κρατήσει ο κουρέας του βασιλιά της rock n'roll, το οποίο και έδωσε για εξέταση DNA.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι εντυπωσιακά. Οι γενετιστές ανακάλυψαν ότι ο Πρίσλεϊ είχε μια γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί υπερτροφική καρδιομυοπάθεια- μία μυϊκή ασθένεια της καρδιάς που εκδηλώνεται σε άνδρες μεταξύ 20 και 40 ετών- και μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

 Επίσης, εκτός από παθήσεις της καρδιάς, ο Πρίσλεϊ είχε μία γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, στις ημικρανίες και στο γλαύκωμα.

Στοιχεία που επιβεβαιώνονται, αφού είναι γνωστό ότι ο Έλβις στα τελευταία χρόνια της ζωής δεν πρόσεχε καθόλου την διατροφή του, με αποτέλεσμα να βάλει κιλά, υπέφερε από πονοκεφάλους και δεν είχε καλή όραση. «Γνωρίζουμε ότι ο Έλβις είχε οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα στην καρδιά, και ότι πέθανε ξαφνικά. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε απο ένα είδος της καρδιομυοπάθειας» είπε ο Δρ Στέφεν Κίνγκσμορ, διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Γενετικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων του Κάνσας, εκεί όπου πραγματοποιηθήκε η ανάλυση.