Η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτέλεσε το 2013 περισσότερες από 67.189 εντολές έξωσης υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών, δηλαδή 184 την ημέρα, ένας αριθμός που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός πέντε χρόνια μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων που βύθισε την Ισπανία στην οικονομική κρίση.

67.189 εντολές έξωσης εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει το Γενικό Συμβούλιο της Δικαστικής Εξουσίας, το συμβουλευτικό όργανο που εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ισπανία.

Συνολικά το 2013 εκδόθηκαν 82.860 εντολές έξωσης, δηλαδή 9,8% λιγότερες εν σχέσει με την προηγούμενη χρονιά, υπογραμμίζει το Συμβούλιο, το οποίο απέδωσε τη μείωση στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Σύμβολο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία από το 2008 οπότε έσπασε η φούσκα των ακινήτων και αυξήθηκε ραγδαία η ανεργία, οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων ή ενοικιαστών έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη χώρα.

Συλλογικότητες πολιτών έχουν κινητοποιηθεί για να εμποδίσουν τις διαδικασίες. Η ένωση θυμάτων ενυπόθηκων δανείων (PAH), που κινητοποιεί συχνά τα μέλη της σε όλη την Ισπανία μπροστά από τις οικίες των ανθρώπων που απειλούνται με έξωση, αναφέρει ότι έχει αποτρέψει περισσότερες από χίλιες εξώσεις και έχει βοηθήσει να βρουν νέα κατοικία χίλιοι άνθρωποι από τη δημιουργία της το 2009.