Ένα ελαττωματικό γονίδιο είναι «ένοχο» για την καθυστέρηση της εφηβείας στα αγόρια και τα κορίτσια, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.  Το γονίδιο αυτό, ελέγχει την ανάπτυξη νευρώνων του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν τις ορμόνες και «δίνουν εντολή» στο σώμα  να ωριμάσει σεξουαλικά. Περίπου το 4% των εφήβων εμφανίζει καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας του.

Οπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου QueenMary του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάσα Χάουαρντ μελέτησαν τις περιπτώσεις καθυστερημένης εφηβείας σε επτά οικογένειες και εντόπισανένα κοινό γενετικό «παρονομαστή», ένα προβληματικό γονίδιο που απορρυθμίζει, τον εγκέφαλο του εμβρύου στη μήτρα και την ομαλή λειτουργία των νευρωνικών κυττάρων που ελέγχουν την παραγωγή της ορμόνης GnRH, της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροφινών.

Σύμφωνα με τη Χάουαρντ, το «σφάλμα» στο γονίδιο GnRΗ μπορεί να ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις καθυστερημένης εφηβείας. Μία μικρή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της εφηβείας κατά δύο χρόνια, αλλά μία μεγάλη βλάβη μπορεί να «μπλοκάρει» τελείως την έναρξή της.

Οι Βρετανοί ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για τον εντοπισμό και άλλων γονιδίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της εφηβείας, αφού η καθυστερημένη εφηβεία, εκτός από πιθανά ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα στα οστά.

boro.gr