ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις βομβάρδισαν πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην Τρίπολη και κοντά στο ξενοδοχείο Qasr Bin Ghashir προκαλώντας «υλικές ζημιές και τον τραυματισμό ανθρώπων», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Η ίδια πηγή επικαλέστηκε μια στρατιωτική πηγή, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ισχυρές εκρήξεις πάντως ακούγονταν απόψε στο κέντρο της Τρίπολης.

Εκρήξεις στην Τρίπολη

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στον τομέα Μπαμπ αλ Αζιζίγια της λιβυκής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί.

Οι εκρήξεις ταρακούνησαν και το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη και βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας καθώς και οικήματα σε πολλά προάστια της Τρίπολης, που τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν στόχο των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών.

«Να δικαστεί ο Καντάφι στη Λιβύη»

Οι εξεγερμένοι της Λιβύης χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, όμως εξέφρασαν την επιθυμία να δικάσουν το Λίβυο ηγέτη αρχικά στη χώρα τους.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση του εισαγγελά του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο», είπε ο αντιπρόεδρος του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα.

Ο Μορένο-Οκάμπο ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τους δικαστές του ΔΠΔ να εκδόσουν εντάλματα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος του Καντάφι, του γιου του, Σαΐφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα Αλ-Σενούσι. «Θα επιθυμούσαμε να δικαστούν πρώτα στη Λιβύη και κατόπιν στο διεθνές δικαστήριο», πρόσθεσε ο Γόγκα.

Οι δικαστές του ΔΠΔ έχουν τη δυνατότητα να αποδεχτούν το αίτημα του εισαγγελέα, να το απορρίψουν ή να ζητήσουν από το γραφείο του πρόσθετες πληροφορίες προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Στη Μόσχα αντιπρόσωποι της κυβέρνησης Καντάφι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι αναμένονται την Τρίτη στη Μόσχα, ενώ η Ρωσία επεσήμανε ότι αναμένει σύντομα και εκπροσώπους των εξεγερμένων, όπως μετέδωσε με το πρακτορείο Itar-Tass.

«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Μόσχα με εκπροσώπους τόσο της Τρίπολης όσο και της Βεγγάζης. Απεσταλμένοι της Τρίπολης θα είναι εδώ αύριο. Απεσταλμένοι από τη Βεγγάζη αναμένονταν εδώ την Τετάρτη, όμως αναγκάστηκαν να μας ζητήσουν να αναβάλλουμε τη συνάντηση για τεχνικούς λόγους», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ