Την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών ,για την πρώτη κατοικία  μέχρι την 31/12/2012, ανεξαρτήτου ύψους χρέους ,και για όλους τους πολίτες ζητά με επιστολή της η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης( Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), με επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Λούκα Κατσέλη ,η οποία κοινοποιείται και στον αρμόδιο Υφυπουργό κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ.Δημήτρη Σπυράκο.

 

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

 

"Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

 

  Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές στην Περιφέρεια Κρήτης, μετέχοντας ενεργά στο πλευρό των συμπολιτών μας – καταναλωτών, σε σχέση με τις διατάξεις και ρυθμίσεις του Νόμου 3869/2010, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θέτουμε ως ζήτημα άμεσης πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας την παράταση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού α’ κατοικίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2012) και την επέκτασή της για όλους τους πολίτες - καταναλωτές ανεξαρτήτως ύψους χρεών και για το σύνολο του περιεχομένου της κατοικίας τους.

Η παράταση ισχύος του μέτρου, κρίνεται  απολύτως αναγκαία, δεδομένων των δυσχερειών που έχουν παρουσιαστεί και είτε αφορούν τις διαδικασίες του Νόμου (3869/2010), είτε την συμπεριφορά των Τραπεζών που κατά καιρούς δημόσια έχουμε εκθέσει. Εν προκειμένω, οι τράπεζες σπεύδουν να προσδιορίζουν την διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών ακινήτων – α’ κατοικιών εντός του έτους 2011 και ήδη έχουν προσδιορίσει πλειστηριασμούς, πριν την λήξη της δοθείσας παράτασης που είναι η (30-6-2011),ημερομηνία αυριανή, που θα βρει χιλιάδες καταναλωτές, να μη μπορούν ,λόγω της οικονομικής δυσκολίας που βρίσκονται, να ανακόψουν τους πλειστηριασμούς .

Ένεκα τούτου, καθίσταται πλέον σαφές ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος που δημιουργείται στους καταναλωτές, είναι αυτός της παράτασης του ισχύοντος μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι την 31/12/2012.

Περαιτέρω, αναγκαία είναι η προστασία με το αυτό μέτρο του συνόλου των υπερχρεωμένων καταναλωτών, αφού ο Νόμος 3869/2010 ,δεν θέτει ως προς την ρύθμισή του ποσοτικό κριτήριο.

Τέλος, αναγκαία είναι η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το περιεχόμενο της α’ κατοικίας, καθώς φθάνουν στην Ένωσή μας αναφορές μέχρι και για κατασχέσεις κουρτινών!!!. Είναι σαφές ότι ομού με την α’ κατοικία πρέπει να προστατεύεται και το περιεχόμενο της α’ κατοικίας, όχι μόνο διότι η κατοικία ενός εκάστου των πολιτών αποτελεί άσυλο, αλλά και διότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτή εξυπηρετεί ουσιώδεις βιοτικές ανάγκες του πολίτη και της οικογένειάς του.

Είναι συνεπώς σαφής και ουσιώδης η αναγκαιότητα παράτασης και επέκτασης του μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι την 31/12/2012, αλλά και ποιοτικής επέκτασής του.

Κυρία Υπουργέ, σας καλούμε να δράσετε άμεσα με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας και ευελπιστούμε ότι θα το πράξετε, μια και έχετε κριθεί ως η πλέον ευαίσθητη Υπουργός σε κοινωνικά θέματα  των πολιτών στο Κυβερνητικό Σχήμα που υπηρετείτε ,και οι πολίτες με την μέριμνα των Ενώσεων Καταναλωτών, δικαίως  έχουν  ταυτίσει τον Ν.3869/2010 ,με το πρόσωπό σας , και  ακούγεται ως  Νόμος  "Κατσέλη", μη τους απογοητεύσετε. "