Στο Ηράκλειο θα βρεθεί σήμερα Δευτερα αντιπροσωπία Κινέζων, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παροχής νερού στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τις φήμες να έχουν φουντώσει ότι οι Κινέζοι έρχονται γιατί… λοξοκοιτούν και το ενδεχόμενο απόκτησής του.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου είναι ότι οι Κινέζοι έρχονται για να συζητήσουν από κοντά την προοπτική συνεργασίας πάνω στον τομέα του συστήματος παροχής του νερού στο λιμάνι, τα τελευταία 24ωρα έχει αναπτυχθεί πολύ έντονα η φημολογία ότι οι Κινέζοι, έχουν στην ατζέντα τους, το ενδεχόμενο απόκτησης του λιμανιού, με στόχο -τι άλλο- την εκμετάλλευσή του.

Αυτό που επισημαίνουν κύκλοι του ΟΛΗ είναι ότι οι Κινέζοι φαίνεται πως ενδιαφέρονται να πάρουν στην κατοχή τους το λιμάνι του Ηρακλείου. Ενώ εκείνο που συζητείται έντονα είναι ότι μπορεί η κινέζικη αντιπροσωπία να έρχεται για τα συστήματα παροχής του νερού, όμως όλοι περιμένουν να δουν τις προθέσεις των Κινέζων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η συζήτηση μαζί τους.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Κινέζοι έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και με τον πλέον έμπρακτο τρόπο, ότι επιζητούν την απόκτηση ενός -τουλάχιστον- από τα λιμάνια της Ελλάδας.

Πρώτα υπήρξε ένας κύκλος επαφών για το λιμάνι του Τυμπακίου -παρά το γεγονός ότι αυτό ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά- συνέχισαν τις συζητήσεις για το λιμάνι του Πειραιά, για να επανέλθουν και πάλι στην Κρήτη, ξεκινώντας συζητήσεις για την απόκτηση του λιμανιού του Ηρακλείου.

Όπως και να έχει το πράγμα, το σίγουρο είναι ότι αν και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε αναμένονται πολλές αντιδράσεις, όπως είχε γίνει άλλωστε και στις υπόλοιπες περιπτώσεις λιμανιών της χώρας.

Από τη μια μεριά οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Ηρακλείου δηλώνουν ότι παρακολουθούν με πολλή αγωνία τις όποιες εξελίξεις, αφού από αυτές εξαρτάται και το μέλλον τους στο λιμάνι, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχει και ο Δήμος Ηρακλείου, η αντίδραση του οποίου θεωρείται σίγουρη, αν και εφόσον διαπιστωθεί από την πλευρά της δημοτικής Αρχής ότι πλήττονται τα συμφέροντά της.

Και οι δύο αυτές πλευρές, μαζί φυσικά και με τον άμεσα εμπλεκόμενο οργανισμό, τον ΟΛΗ, εξετάζουν με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και περιμένουν τις εξελίξεις.

Πλήρης εκμετάλλευση

Το κλιμάκιο από την ασιατική χώρα αναμένεται να επισκεφτεί το Ηράκλειο και να περιηγηθεί στο χώρο του λιμανιού, ώστε να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και την ίδια την έκτασή του, αποκτώντας μια εικόνα για αυτό. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις φήμες οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να καταθέσουν μια πάρα πολύ δελεαστική οικονομική πρόταση, την οποία, η ελληνική κυβέρνηση με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί.

Εκτός κι αν οι αντιδράσεις του κόσμου είναι τέτοιες που την οδηγήσουν μοιραία -όπως και για το λιμάνι του Πειραιά- στην άτακτη υποχώρηση.
Μια ενδεχόμενη απόκτηση του λιμανιού από τους Κινέζους, θα σημάνει την απόκτηση των δικαιωμάτων για όλη την έκτασή του και συνεπώς την πλήρη εκμετάλλευση όλων των επιχειρηματικών και δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

Στην περίπτωση πάντως που υπάρξει οικονομική πρόταση από τη χώρα της Ανατολής, τότε θα πρέπει να σταθμιστεί και να συνυπολογιστεί σε αυτή, όχι μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και τα οφέλη τα οποία τυχόν προκύψουν από την αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να δώσει ο «κινέζικος δράκος» στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook