Σενάρια τριπλών εκλογών το Μάιο, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή, αλλά και τη σημερινή διπλή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται στον κ. Σαμαρά να τολμήσει και να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά βλέποντας πλεον την πλειοψηφία της κυβέρνησης να είναι οριακή, αλλά την κυβέρνηση δημοσκοπικά να μην είναι στα χειρότερά της του προτείνουν να προκηρύξει εκλογές αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του.

Ο ίδιος προς το παρόν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Βουλή με το ΠΑΣΟΚ να αλληλοσπαράσσεται και τον κυβερνητικό συνασπισμό να είναι στην κόψη του ξυραφιού, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναρωτιόντουσαν αν χρειαστεί να ληφθεί άλλη μια σπουδαία απόφαση από την Βουλή τι θα γίνει.

Πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός μετράει 152 βουλευτές μετά την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την Κ.Ο. της ΝΔ και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων από ανεξάρτητους βουλευτές της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς.

Μάλιστα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει εάν βασίζεται σε περιστασιακούς υποστηρικτές των αποφάσεών της.

Είναι και η κόντρα χωρίς αύριο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ένα ΠΑΣΟΚ που φυλλορροεί, ενώ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι δημοσκοπικά απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνεχώς παίρνει και μόλις πρόσφατα άρχισε να δίνει.

Το σενάριο των εκλογών τον Μάιο δεν αποκλείει την ύπαρξη και άλλων δυο σεναρίων:

- εκλογές τον Απρίλιο

- εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

Σενάριο 1: Εκλογές τον Απρίλιο

Όσοι προτείνουν εθνικές εκλογές πριν από τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές θεωρούν πως αυτή είναι η καλύτερη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία γιατί έχει ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανέβει ιδιαίτερα η Χρυσή Αυγή ενώ άλλοι προτείνουν και αιφνιδιασμό με ρήξη με την τρόικα.

Σενάριο 2: Εκλογές τον Μάιο

Το προτείνουν πολλοί βουλευτές και υπουργοί. «Ποντάρουν» στα… καλά νέα από την οικονομία. Και προτείνουν τον Μάιο αφού στις 23 Απριλίου αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εισηγήσεις για το πότε θα γίνουν εκλογές διαφέρουν. Είτε στις 18 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είτε στις 25 με τον β’ γύρο των ευρωεκλογών..

Σενάριο 3: Εκλογές το φθινόπωρο

Μετά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο συγκεκριμένα. Όσοι το προτείνουν εκτιμούν πως θα έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος για την κυβέρνηση, με δεδομένο πως θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό.

nocomments.gr