Σε ακόμη πιο δύσβατο μονοπάτι οδηγούνται οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου με τον πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Το «όχι» του κ. Παπανδρέου στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες την Κυριακή προκάλεσε την έκρηξη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τη Δευτέρα σχολίασε αιχμηρά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει «μεγάλες εκκρεμότητες» με το ΠΑΣΟΚ.

Το «καρφί» επιδέχεται πολλών ερμηνιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο ΠΑΣΟΚ ερμηνεύουν την αναφορά αυτή ως μία υπενθύμιση – προειδοποίηση προς την πλευρά του πρώην προέδρου του κόμματος ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα με τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ευ.Βενιζέλος, ενώ σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του συνέστησε να χαμηλώσουν τους τόνους, μετά την συνεργασία του με τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας εμφανίστηκε να σκληραίνει τη στάση του και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν διέγραψε τον κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Δεν είναι το κριτήριό μου τα διοικητικά μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠαΣοΚ».

Αργότερα στελέχη του κόμματος σχολίαζαν ότι ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος να αναφερόταν, πέραν των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (για τα οποία, ως γνωστόν, έχει γίνει έλεγχος από 5 ελεγκτικές εταιρείες και το πόρισμα παραμένει σφραγισμένο στο γραφείο του γενικού διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη), και στο θέμα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν υπεύθυνος για τις ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνταν με υπέρογκα ποσά – χρήματα του ελληνικού Δημοσίου – χωρίς κανέναν έλεγχο.

Πάντως, επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη έλεγε χθες ότι ο κ. Βενιζέλος αναφερόταν σε «πολιτικές εκκρεμότητες, όπως π.χ. η έξοδος από το Μνημόνιο και η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ».

Εκ των πραγμάτων στο ΠΑΣΟΚ η αγωνία μεταξύ των στελεχών του κόμματος χτυπάει κόκκινο για την έκβαση της μάχης των ευρωεκλογών αλλά και για την «επόμενη ημέρα», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου.
Το ζητούμενο είναι ένα και επικεντρώνεται στο ερώτημα εάν ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να υψώσει εμπόδια είτε στην πορεία προς τις ευρωεκλογές είτε στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο με στόχο την ανατροπή του.

«Ο Παπανδρέου δεν θέλει τίποτε, απλώς στηρίζει τις αρχές του και οι τράπεζες ήταν μία από τις σημαίες που σήκωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός», λένε στενοί συνεργάτες του, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι «έχει θέση για τις τράπεζες και πλήρωσε και την πρωθυπουργία του από αυτές».

Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην ψηφοφορία και μάλιστα, για να μη δημιουργήσει πρόβλημα, ψήφισε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν θα προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

Προσθέτουν επίσης ότι δεν ήταν με το πολυνομοσχέδιο η πρώτη φορά που ο Παπανδρέου δεν ψήφισε κάποιες διατάξεις, θυμίζοντας τις άδειες για τις συχνότητες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που προώθησε ο υπουργός Παιδείας.

Στον αντίποδα, στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο έχει σχέδιο για ανακίνηση του θέματος της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επιπροσθέτως ότι αυτό θα αρχίσει να εκτυλίσσεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Στην πλευρά Βενιζέλου έχουν πειστεί ότι ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τα «τυφλά χτυπήματα» προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα, όπως λένε, θα επιδιώκει «να διορθώνει το προφίλ του για να επιτύχει τη δικαίωσή του».

Το στοιχείο για το οποίο δεν εμφανίζονται βέβαιοι εντοπίζεται στην αμφιβολία για το αν ο κ. Παπανδρέου θα «ξαναχτυπήσει» έως τις ευρωεκλογές ή αν θα προτιμήσει να περιμένει για να επιστρέψει πιο ενεργά στην πολιτική διεκδικώντας -ίσως και μέσω τρίτου προσώπου- το ΠΑΣΟΚ ή δημιουργώντας ακόμη και νέο κόμμα.

Από το περιβάλλον Παπανδρέου διαψεύδουν όλα τα σενάρια περί συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα, ωστόσο προειδοποιούν κομψά ότι «αν ο κ. Βενιζέλος συνεχίσει το κυνηγητό του Παπανδρέου τότε εκείνος θα εξοργίζεται περισσότερο».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook