Ο Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντής και ο Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Χρονόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση: 
«Με αφορμή τη διάσωση 337 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης σήμερα, οφείλουμε να επαινέσουμε τις προσπάθειες των Λιμενικών αρχών, των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη την οποία επέδειξαν και η οποία αποδεικνύει το μεγαλείο της Ελληνική κοινωνίας και να καλέσουμε τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Την ίδια στιγμή, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για το θέμα των κέντρων κράτησης, βλέπουμε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επαναλαμβάνει τα λάθη της προηγούμενης δεκαετίας όσον αφορά τις πολιτικές διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών. 
Αντί για το σύγχρονο και ρεαλιστικό πλαίσιο διαχείρισης που προβλέπεται στο νόμο 3907/11 οδηγούμαστε στις αδιέξοδες καταστάσεις που ζήσαμε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας που άφησαν το στίγμα της Παγανής και των άλλων κέντρων κράτησης.
Το \”στοίχημα\” για επιστροφή των ατύπων μεταναστών δεν πρέπει να παίζεται σε βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και του κράτους δικαίου. 
Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης \”Ξένιος Δίας\” αποδεικνύεται ότι το στοίχημα χάθηκε. Εκατοντάδες υπό απέλαση αλλοδαποί παραμένουν στα κέντρα κράτησης χωρίς να φαίνεται ότι μπορούν άμεσα να επιστραφούν στη χώρα τους. 
Οι συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης επιβαρύνονται ενώ οι συζητήσεις περί περαιτέρω παράτασης της κράτησης με τη καινοφανή νομική κατασκευή του \”περιορισμού\” που πρότεινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δημιουργούν ανησυχία στο νομικό κόσμο της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την ενεργοποίηση των διατάξεων περί αναβολής απομάκρυνσης και την αλλαγή των πολιτικών διαχείρισης των ατύπων μεταναστών σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που είναι επαρκές. Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών που έχει εγκριθεί ήδη από το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook