Υλικά

• 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα, καθαρισμένα & ολόκληρα
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. μελιτζάνα, σε μικρούς κύβους
• 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένο
• 200 γρ. τριμμένα τυριά (καπνιστή γραβιέρα, πηχτόγαλο & ανθότυρο)
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ κ. γλυκού πιπέρι
• 4 φέτες λευκό ψωμί
• 60 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 5 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κ. σούπας πετιμέζι
• 2 κ. γλυκού φρέσκος βασιλικός
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών και τα τσιγαρίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις «μυρίσουν», προσθέτουμε το σκόρδο, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι και αφού πάρουν λίγο χρώμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα, ραντίζουμε τη μελιτζάνα με λίγο ελαιόλαδο και τη ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τα τυριά, το μίγμα των πλοκαμιών και το μαϊντανό σε μια μπασίνα (λεκάνη). Γεμίζουμε τα καλαμάρια με αυτό το μίγμα και κλείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.

Τοποθετούμε σε ταψί και ραντίζουμε με το κρασί και 2 κ. σούπας ελαιόλαδο. Χειροτρίβουμε την ψίχα του ψωμιού και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και 1 κουταλάκι βασιλικό.

Πασπαλίζουμε με αυτό το μίγμα τα καλαμαράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου στους 200ο C.

Μόλις ψηθούν, μοιράζουμε τα καλαμαράκια σε πιάτα και στη σάλτσα που έμεινε στο ταψί, την ανακατεύουμε με το πετιμέζι και τον υπόλοιπο βασιλικό. Περιχύνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε.