Προκλητικά εξοργιστική και πλήρως απαράδεκτη είναι η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικά του Υπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη στο θέμα της λειτουργίας του Φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του μόνο χάρη στις προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών και του Φορέων Διαχείρισης Λευκών Ορέων.
Και αυτό, ενώ την ίδια ώρα το Φαράγγι της Σαμαριάς αποδίδει στα κρατικά ταμεία μέσω του εισιτηρίου των επισκεπτών πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως.
Το πρόβλημα της έγκαιρης πρόσληψης εποχικού προσωπικού στο Φαράγγι της Σαμαριάς και ειδικά της έλλειψης γιατρού, συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή μετά από Επίκαιρη Ερώτηση την οποία υπέβαλλε ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Απαντώντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, το μόνο που ανακοίνωσε ήταν πως έστειλε στο ΑΣΕΠ αίτημα για να γνωμοδοτήσει για την πρόσληψη 26 εποχικών υπαλλήλων.
Βέβαια ο κ. Υπουργός «παρέλειψε» να αναφέρει από το βήμα της Βουλής, πως – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr – το συγκεκριμένο αίτημα το υπέγραψε μόλις την Δευτέρα 31/3, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε στείλει έγγραφο από τις 25/11/2013 για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και επιπλέον και η προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Χανίων είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα από τις 20/12/2013.
Μάλιστα ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε το αίτημα προς το ΑΣΕΠ, μετά από σχετικές «πιέσεις» και από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο εμπλέκεται στην συνέχεια της διαδικασίας που θα είναι μακρά.
Γιατί ο κ.Μανιάτης, επίσης «παρέλειψε» να αναφέρει στην Βουλή, πως από την μέρα που θα στείλει το αίτημα γνωμοδότησης προς το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εποχικών, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι την πρόσληψη των υπαλλήλων.
Και αυτό γιατί το ΑΣΕΠ θα στείλει την γνωμοδότησή του στο ΥΠΕΚΑ που θα ετοιμάσει σχέδιο Κ.Υ.Α. την οποία θα στείλει στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Υπ. Εσωτερικών ενώ παράλληλα πρέπει να ετοιμάσει και μία έγκριση ΠΥΣ που απαιτεί και έγκριση του ΓΛΚ ότι υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις. 
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας οι αποφάσεις θα φτάσουν στην Δ/νση Δασών Χανίων που θα προκηρύξει την πρόσληψη των εποχικών και μέχρι την πρόσληψη θα χρειαστούν άλλες 20 ημέρες τουλάχιστον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr έχουν ασκηθεί έντονες παρεμβάσεις από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να επισπευτούν οι διαδικασίες και μάλιστα σήμερα το πρωί από το ΑΣΕΠ επικοινώνησαν με την Δ/νση Δασών Χανίων ζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία για να δώσουν γρήγορα την έγκρισή τους προς το ΥΠΕΚΑ για την πρόσληψη των εποχικών.

Η «απάντηση» Μανιάτη για το Φαράγγι της Σαμαριάς

Σε ότι αφορά στις συνολικές επισημάνσεις του κ. Μαρκογιαννάκη για την εύρυθμη λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς, η απάντηση του αρμόδιου Υπ.Περιβάλλοντος, περιορίστηκε σε καταγραφή των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων, στην γνωστοποίηση πως έχει ζητήσει απο το ΓΛΚ να εγκριθούν 115.000 ευρώ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις ανάγκες του Φαραγγιού και σε αόριστη αναγνώριση πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Μάλιστα, ειδικά για το καυτό θέμα της απόλυτης ανάγκης στελέχωσης του ιατρείου στην Σαμαριά με γιατρό, το μόνο που ουσιαστικά είπε στον κ. Μαρκογιαννάκη, είναι πως «πράγματι δεν μας τιμά η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», καταγράφοντας τις προσωρινές \”λύσεις\” και απλά αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.
Πέραν τούτου ουδέν. Ούτε καν σχολίασε το επιχείρημα του Βουλευτή, πως το Φαράγγι έχει έσοδα περίπου 600.000 ευρώ ετησίως και η πρόσληψη γιατρού στην περίοδο λειτουργίας του, αλλά και του εποχικού προσωπικού, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν είχε κάτι να πει για το ότι ένας από τους βασικούς πόλους διαφήμισης της Κρήτης στο εξωτερικό, ξεκινά την λειτουργία του κάθε χρόνο μόνο χάρη στις ηρωικές προσπάθειες του Δασαρχείου Χανίων και του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων.
Το μόνο που βρήκε ως λύση ο αρμόδιος Υπουργός, ήταν να προτείνει οι τοπικοί φορείς να συντάξουν ένα σχέδιο δράσης και να το συζητήσουν με το ΥΠΕΚΑ. 
Δηλαδή, όπως λέει και ο λαός μας «φέξε μου και γλίστρησα».

Δείτε την συζήτηση όπως κατεγράφη στα πρακτικά της Βουλής εδώ.

Ναπολέων Σαραντίδης


Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook