Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκε το Ε.Β.Ε.Χ. προκειμένου να συζητήσει με τη διοικούσα επιτροπή το φλέγον θέμα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί η επίμαχη εγκύκλιος του τελευταίου πολυνομοσχεδίου που απλά ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αδρανών επιχειρήσεων και των ανενεργών ελεύθερων επαγγελματιών. Το πρόβλημα όμως είναι τεράστιο αφού η εγκύκλιος δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματιών και τις οικογένειές τους ανασφάλιστους, λόγω μη δυνατότητας καταβολής των προσωπικών τους ασφαλιστικών εισφορών. 

Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε ήδη από το βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας ζητώντας να διορθώσει το λάθος αυτής της εγκυκλίου, θέτοντας και ορισμένα άλλα θέματα όπως για παράδειγμα την ανάγκη να επεκταθεί η δυνατότητα της ρύθμισης σε 48 δόσεις και στις οφειλές του 2013.

\"\"

Μανούσος Βολουδάκης: \”Μέσα στις συνθήκες της κρίσης δημιουργήθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ εξοχήν προς τον Ο.Α.Ε.Ε. πρώην Τ.Ε.Β.Ε. Υπάρχουν ήδη διατάξεις νόμου που δίνουν τη δυνατότητα ρυθμίσεων με ευνοϊκό καθεστώς σε όποιον επιθυμεί.

Όμως στην πράξη αυτές οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή στο ευνοϊκό καθεστώς των ρυθμίσεων έχουν υπαχθεί περίπου μία στις δέκα επιχειρήσεις απ’ αυτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρέπει λοιπόν να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πως θα το διορθώσουμε. Ένα πρόβλημα που έχει προκύψει από μια εγκύκλιο του Ο.Α.Ε.Ε. που ορίζει ότι για να ρυθμίσει κανείς τις οφειλές του πρέπει να εξοφλήσει προκαταβολικά το τελευταίο δίμηνο του 2013 και όλα τα υπόλοιπα δίμηνα. Έτσι σήμερα χρειάζεται να εξοφλήσει κανείς τρία δίμηνα και σε λίγο θα είναι τέσσερα και ούτω καθ’ εξής…

Αυτή η εγκύκλιος ακυρώνει στην πραγματικότητα όλη την προσπάθεια της δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για τις ρυθμίσεις. Για το σκοπό αυτό κατέθεσα ήδη επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας ζητώντας να διορθώσει το λάθος αυτής της εγκυκλίου και βέβαια θέτοντας και ορισμένα άλλα θέματα όπως για παράδειγμα την ανάγκη να επεκταθεί η δυνατότητα της ρύθμισης σε 48 δόσεις και στις οφειλές του 2013, να μην είναι μόνο για το ’12 δηλαδή.

Είναι σαφές ότι όποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για να μπορέσει να τις πληρώσει, όσο πολύ και να το θέλει χρειάζεται οι δόσεις αυτές να σπάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό. άκουσα στη συζήτησα που προηγήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή του ΕΒΕΧ παρουσία και του κου Κορκίδη χρήσιμα πράγματα για το που πρέπει να κατευθυνθεί η κουβέντα αυτή για το ποια είναι τα περαιτέρω προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μεταξύ αυτών είναι και η ανάγκη να καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι εν ενεργεία και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ήδη με το νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή με το περίφημο πολυνομοσχέδιο οι ανασφάλιστοι καλύπτονται, πρέπει τώρα να καλυφθούν και αυτοί οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για να πάρει μπροστά η οικονομία\”.

\"\"

Στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος υπερτόνισε την ανάγκη επέκτασης της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και στους \”ενεργούς\” οφειλέτες του ταμείου. 

Βασίλης Κορκίδης: \”Αυτή τη στιγμή θα σας πω ότι το 52% αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Από τους 780.000 ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε. οι 374.000 είναι οφειλέτες. Αυτό τι σημαίνει, με τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, φτάνουμε το 1 εκ. συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας αν μη τι άλλο προς την κοινωνία να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο υπήρξε κάποια ρύθμιση για τις αδρανείς επιχειρήσεις και για τους ανενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες. Θα υπάρξει ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέχρι 28/02/2015 και αυτό ζητάμε να επεκταθεί και στους ενεργούς οφειλέτες του ταμείου. Η επίμαχη εγκύκλιος πάντως θα δώσει μια λύση στα 2/3 του προβλήματος.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τους ανενεργούς, εάν επεκταθεί στους ενεργούς, σαφέστατα θα καλύψει ιατροφαρμακευτικά όλους τους ασφαλισμένους «ανασφάλιστους» αν θέλετε και μένει το εν τρίτο του προβλήματος το οποίο είναι το οικονομικό κι αυτό λύνεται.

Έχουμε κάνει μια πρόταση παγώματος κεφαλαιοποίησης των οφειλών και μετατροπής σε ασφαλιστικό χρόνο. Οπότε όταν φθάνεις στην ηλικία συνταξιοδότησης να έχεις δύο επιλογές ή να εξαγοράσεις το ποσό που έχει παγώσει ή να πάρεις χαμηλότερη σύνταξη εφ’ όσον σου το έχουν μετατρέψει σε ασφαλιστικό χρόνο.

Αυτό δίνει μια λύση γιατί ότι δίνεις παίρνεις κι ότι δεν έχεις δώσει δεν παίρνεις. Αυτό εξυπηρετεί πολλούς κι αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 50.000 που έχουν συμπληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο αλλά οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη.

\"\"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης έδωσε τα στοιχεία που αφορούν τους επαγγελματίες στα Χανιά επισημαίνοντας το πρόβλημα αλλά και την προσπάθεια ανεύρεσης λύσης.

Γιάννης Μαργαρώνης: \”Στα Χανιά έχουμε περίπου ένα 40% ανασφάλιστους, άνθρωποι που δεν μπορούν πληρώσουν τις εισφορές τους πλέον διότι τα έξι χρόνια της κρίσης είναι πάρα πολύ βαριά και είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως επίσης και η ρευστότητα.

Είμαστε σε καλό δρόμο, έχει κατατεθεί από τον κο Βολουδάκη μια επερώτηση και με τη συνεργασία και ΕΣΕΕ και ΓΕΣΒΕΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ψάχνουμε να βρούμε τη λύση η οποία φαντάζομαι ότι είναι σωστή και επιτακτική και δεν μπορεί να μην την αποδεχθεί ο Υπουργός\”.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook