Το κλίμα εκπομπής πολιτικής αστάθειας που αιφνιδίως προέκυψε στα μέσα της εβδομάδας είναι και η βασική αιτία που η Moody\’s ανέκρουσε πρύμναν, αναβάλλοντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μάλιστα σε μια στιγμή που σύσσωμο το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα έκανε focus  στη χώρα, με αφορμή την έκδοση ομολόγου μετά από τέσσερα συναπτά έτη.

Και μπορεί στη συνείδηση των διαχειριστών κεφαλαίων η βαθμολογία να μην είναι το πρώτο ζητούμενο, δεδομένου ότι έχει επί της ουσίας επικυρωθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως και ουκ ολίγοι αριθμοδείκτες της οικονομίας παραπέμπουν σε υψηλότερη βαθμολογία και πάντως όχι στην κατηγορία του default, όμως η παράμετρος “country risk” πάντα λειτουργεί ανασταλτικά, τουλάχιστον στους επίσημους βαθμολογητές όπως o Αμερικάνικος οίκος της Moody\’s.

Αναλυτικότερα, όσο θετικές και αν είναι οι επιδόσεις στον κύκλο της οικονομίας, μια ξαφνική αστάθεια τέτοιου τύπου οδηγεί τους αναλυτές του οίκου σε δεύτερες σκέψεις και αν όχι τους αναλυτές -που η δουλειά τους είναι να συγκρίνουν αριθμητικά μεγέθη και να βγάζουν ένα άκρος τεχνοκρατικό συμπέρασμα- σίγουρα προβληματίζουν σφόδρα τους επικεφαλής τους, οι οποίοι και βάζουν την τελική υπογραφή στα reports.

Με πιο απλά λόγια, οι αριθμοί συναινούν στην αναβάθμιση και όχι μόνο κατά μια βαθμίδα, αλλά από τρεις έως και πέντε σύμφωνα με τον πιο αισιόδοξο προσδιορισμό, αλλά το διευθυντήριο οι οίκου κράτησε επιφυλάξεις και προτίμησε τη μικρή παράταση μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι από το να ρισκάρει μια αποτυχία που θα του δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα αξιοπιστίας.

Στέλνοντας βεβαίως έτσι και ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες μια και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για Αμερικάνικο “σπίτι” με ότι αυτό συνεπάγεται…

Κατά μια άποψη η απόφαση της Moody\’s αποτελεί την ακριβώς ανάποδη τακτική που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατά τις προηγούμενες αποφάσεις για τις εκταμιεύσεις των δόσεων. Τότε ενώ οι αριθμοί και οι απαραίτητες προσαρμογές υπολείπονταν των στόχων που είχαν τεθεί από την τρόικα, οι δόσεις εκταμιεύονταν σε μεγάλο βαθμό μετά από πολιτικές αποφάσεις.

Σήμερα ενώ οι αριθμοί δικαιολογούν την αναβάθμιση, αν δεν την επιβάλουν, με μια υπό μια έννοια “πολιτική απόφασή” ο οίκος κάνει πίσω, θέλοντας έτσι να δείξει και στις αγορές, αλλά και στους πελάτες του πως “δεν χαρίζεται” και πως διατηρεί την αυστηρότητά του προσπαθώντας να ζυγίζει τα πάντα πριν αποφανθεί.

Και προφανώς η πολιτική αστάθεια δεν είναι μια αμελητέα παράμετρος, αλλά ενδεχομένως η σημαντικότερη αυτή την ώρα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook